Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξασφαλίσει την «επιβίωση» των ελληνικών τραπεζών έως την Κυριακή, φέρεται να διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντάς τους ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ελληνικός τραπεζικός τομέας να αντέξει έως την επόμενη σύνοδο κορυφής.

Τις διαβεβαιώσεις Ντράγκι μετέφερε μετά τη σύνοδο κορυφής η Γερμανίδα καγελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, είπε, πρόσθεσε ωστόσο ότι έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις που συνάδουν με την αποστολή και τις υποχρεώσεις της και ότι έως την Κυριακή θα εγγυηθεί την ελάχιστη ρευστότητα για την Ελλάδα.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αντέχει πέραν της τρέχουσας εβδομάδας, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση μέσω του ELA εντός της εβδομάδας. Φάνηκε, πάντως, αισιόδοξος, λέγοντας πως «από τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού, δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα αφήσει το πρόβλημα της ρευστότητας να φτάσει σε ακραία επίπεδα».

Την Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο στην προηγούμενη συνεδρίασή του τη Δευτέρα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA και να αναπροσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.

Αύριο αναμένονται και οι νεότερες αποφάσεις για τις τράπεζες από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας, καθώς η παράταση της τραπεζικής αργίας ισχύει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από