Ελβετός πιλότος σε αεροσκάφος που κινείται μόνο με ηλιακή ενέργεια κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μακρύτερη ατομική πτήση στον κόσμο χωρίς διακοπή, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξής του.

Το Solar Impulse 2 κατέρριψε το 76ωρο ρεκόρ της ατομικής πτήσης ενώ διέσχιζε τον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Ιαπωνία τη Δευτέρα για το έβδομο τμήμα του ταξιδιού του, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο στη Χαβάη.

Ο πιλότος, Μπερτράν Πικάρ, εναλλάσσεται στις πτήσεις με τον επίσης Ελβετό Αντρέ Μπόρσμπεργκ, για να καλύψουν το ταξίδι διάρκειας 35.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από το Αμπού Ντάμπι στις 9 Μαρτίου.

Περισσότερο από ένα τζετ…

«Το πιστεύετε ότι ένα αεροπλάνο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, χωρίς καύσιμα, μπορεί τώρα να πετάξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα τζετ;» είπε ο Πικάρ, προσθέτοντας ότι «αυτό αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα πως οι καθαρές τεχνολογίες μπορούν να καταφέρουν απίστευτους στόχους».

Συνολικά, το αεροπλάνο θα βρίσκεται 25 μέρες στον αέρα. Το ταξίδι έχε χωριστεί σε 12 τμήματα, και οι ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει το αεροσκάφος είναι από 50 έως 100 χμ/ώρα.

Μπορεί να πετά επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, μόνο με ηλιακή ενέργεια. Το πιλοτήριο δεν έχει θέρμανση ούτε ρυθμισμένη πίεση.

Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αεροπλάνου χρειάστηκαν 12 χρόνια, ενώ η πρώτη παραλλαγή του (2009) κατέρριψε το ρεκόρ υψομέτρου και απόστασης για ηλιακά αεροπλάνα με πιλότο.