Το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι κακό και υφεσιακό και η απάντηση σε αυτό είναι «όχι» επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir o διάσημος γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί.

Σημειώνει, ωστόσο, πως δεδομένης της βιαιότητας της απειλής έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της πολιτικής ασφυξίας από την ΕΚΤ, κατανοεί ότι πολλοί Ελληνες προσελκύονται από το «ναι».

Υπενθυμίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους του 2012, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

ΕΡ. Πώς μπορούμε να βγούμε από μια κατάσταση, η οποία φαίνεται τουλάχιστον επικίνδυνη τόσο για τους Ελληνες όσο και για την Ευρωζώνη;

Για να βγούμε από την κρίση, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να συγκαλέσουμε μια Διάσκεψη για το Χρέος, που θα επιτρέψει την επεξεργασία αναδιάρθρωσης του συνόλου των χρεών της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη διαγραφή των δημόσιων χρεών του παρελθόντος, προτού επενδύσει στο μέλλον. Η Γερμανία, χώρα που δεν αποπλήρωσε ποτέ τα χρέη της κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, καλά θα έκανε να το θυμηθεί. Δεύτερον, πρέπει να συγκροτηθεί ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, με αντιπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα μπορέσει στο μέλλον να ρυθμίζει δημοκρατικά το επίπεδο ελλείμματος και δημόσιων επενδύσεων και να επιβλέπει την Τραπεζική Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η κρίση ανέδειξε την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα.

ΕΡ. Βραχυπρόθεσμα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ένα Grexit. Αυτό μήπως θα σήμαινε ότι το ενιαίο νόμισμα, ανατρέψιμο πλέον, θα γινόταν και πιο εύθραυστο;

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος μιας χώρας θα επέτρεπε να επιβληθεί πειθαρχία και σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι μαθητευόμενοι μάγοι. Στην πραγματικότητα, η έξοδος μιας χώρας θα τράνταζε το σύνολο της ζώνης. Θα ήταν, πιθανώς, η αρχή του τέλους…».