Καθημερινή αύξηση της ζήτησης φαρμάκων και προϊόντων πρώτης γραμμής καταγράφεται στα φαρμακεία της χώρας, όπως είναι τα βρεφικά γάλατα, τα σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις και τα αναλγητικά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι νέοι γονείς απευθύνονται πλέον απευθείας στις φαρμακαποθήκες για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες βρεφικού γάλακτος, στοκάροντας κουτιά στο σπίτι τους που θα τους καλύψουν ακόμη και για έξι μήνες.

Στο μεταξύ, οι αποθήκες προμηθεύουν με φειδώ τα φαρμακεία, ενώ αντίστοιχα και οι φαρμακοποιοί κάνουν ατύπως οικονομία ώστε να μην αδειάσουν τα ράφια τους, αρνούμενοι την εκτέλεση τρίμηνων και εξάμηνων συνταγών.

Υπό τις συνθήκες αυτές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε σε νέα σύσκεψη τους φορείς του φαρμάκου με μοναδικό θέμα την διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων.

Διαβεβαιώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε ανακοίνωση του διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υγεία και η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες οφείλει να παραμείνει έξω από το κάδρο του πολιτικού κλίματος και μακριά από κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης.

Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, με ψυχραιμία, σύμπνοια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και την χώρα».

Καθησυχαστικός και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)

Η διοίκηση του ΕΟΦ, σε ανακοίνωσή της, ευχαριστεί δημόσια όλους του θεσμικούς φορείς για την συνεργασία τους στην δύσκολη αυτή κρίση και παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση ότι η διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων θα συνεχισθεί, «με την προϋπόθεση ότι όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής κοινότητας θα λειτουργήσουν με την σύνεση και την αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι περιστάσεις».