Δικογραφίες τακτικής διαδικασίας για τρεις ιστοσελίδες που προωθούσαν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα επικίνδυνα για τη δημόσια Υγεία σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε από 10-16 Ιουνίου στη διεθνή επιχείρηση «Pangea» που συντονίστηκε από την Ιντερπόλ, για τον εντοπισμό ιστοσελίδων μέσω των οποίων διακινούνται και πωλούνται παράνομες φαρμακευτικές ουσίες.

Από ελληνικής πλευράς, εξιχνιάστηκε αρχικά ή υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης μέσω Διαδικτύου μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων φαρμακευτικού σκευάσματος, που υποσχόταν την απώλεια κιλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ιδιοκτήτη εταιρείας με έδρα την Ιρλανδία.

Επιπλέον, προέκυψε η εμπλοκή ιστότοπου μέσω του οποίου πωλούνταν παράνομα, διαδικτυακά, φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα.

Τα στοιχεία της έρευνας τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Ενημερώθηκε και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία κατέστησε αδύνατη την πρόσβαση στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Συνολικά στην επιχείρηση «Pangea» συμμετείχαν 236 αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας από συνολικά 115 χώρες. Διερευνήθηκαν 5.907 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 2.414 απενεργοποιήθηκαν. Επίσης, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, επιθεωρήθηκαν 149.623 πακέτα και κατασχέθηκαν τα 50.068.

Επιπλέον, έγιναν 429 κατ’ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 156 άτομα, ενώ εκδόθηκαν 176 εντάλματα σύλληψης. Συνολικά, κατασχέθηκαν 20.709.886 τεμάχια φαρμάκων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 81.060.037 δολάρια ΗΠΑ.

Καταγγελία και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Παράλληλα με την επιχείρηση «Pangea», ηΔιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε και δεύτερη δικογραφία, σε βάρος άλλων δύο ιστοσελίδων.

Προηγήθηκε καταγγελία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, σύμφωνα με την οποία στις εν λόγω ιστοσελίδες υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν γνωστοποιούνταν καμία πληροφορία για την προέλευσή τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους. Επιπλέον, υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά τους, όσο και για την ασφάλειά τους.

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Κατ’ εκτέλεσή της, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, οι οποίοι κλήθηκαν να αποτρέψουν την πρόσβαση (block) των συνδρομητών τους σε αυτές.

Οι τρεις δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.