Τέλος χρόνου για την Αθήνα. Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι (11.00 Βρυξελλών) κλείνει το τελευταίο παράθυρο επίτευξης συμφωνίας Ελλάδας και εταίρων. Η προθεσμία που δόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη λήξη της χθεσινοβραδινής έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα, υποτίθεται ότι δίνει χρόνο για επίτευξη συμφωνίας και για την προετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να έχουν ενημερωθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίασή τους στις 2.00!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι τις 6.00 το απόγευμα είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι, προκειμένου, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, «να γίνουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις».Το τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση είναι ενδεικτικό της κόπωσης εταίρων και δανειστών (Grexhaustion, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ευρωπαίος διπλωμάτης), η οποία είχε διαφανεί ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η κόπωση αυτή, εξάλλου, φάνηκε από την οργή και τον εκνευρισμό που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Το ήδη βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Αθήνα ενισχύθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που δεν μπορούσαν να κρύψουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι, όπως έλεγαν, «μας κουβάλησαν πάλι εδώ χωρίς να υπάρχει αντικείμενο συζήτησης»…

Οπως φαίνεται, η δυσαρέσκεια ήταν το μόνο συναίσθημα που πρόλαβαν να εκφράσουν. Και αυτό διότι, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, δεν μίλησε κανένας υπουργός της ευρωζώνης –ούτε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ που συνοδευόταν στη συνεδρίαση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο –πλην του προέδρου του Eurogroup. Αντί πραγματικής συζήτησης, οι υπουργοί άκουσαν τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ να τους ενημερώνει για τα κύρια σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους της τα οποία, όπως είχε φανεί από νωρίς χθες, δεν είναι λίγα.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι μέχρι χθες το βράδυ το Βερολίνο και το ΔΝΤ επέμεναν στη γραμμή ότι τα μέτρα που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση είναι φορολογικά και, άρα, υφεσιακά και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών (μισθοί και συντάξεις). Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο ζήτημα της δέσμευσης για ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, το σχετικό αίτημα ο έλληνας Πρωθυπουργός το είχε επαναλάβει μετ’ επιτάσεως και στην έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα. Η υποδοχή όμως των ηγετών της ευρωζώνης ήταν παγερή καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να δεσμευθεί σε πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και στη συνέχεια να λάβει ως αντάλλαγμα την επιμήκυνση της αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει.