Τον Μάρτιο του 2016 θα είναι έτοιμο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στον Φαληρικό Όρμο που περιλαμβάνει την κατασκευή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Αυτό αναφέρθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εξέλιξης του έργου παρουσία του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2012 και, έκτοτε έχουν περάσει 33 μήνες κατά τους οποίους αναπτύσσονται οι εργασίες.

Ο σχεδιασμός του έργου είναι τέτοιος ώστε να έχει τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον. « Είναι πολύ σημαντική η βιωσιμότητα της κατασκευής. Έχουμε εμπνευστεί από τη βιωσιμότητα για να σχεδιάσουμε το έργο», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του έργου είναι:

-Ο τεχνητός λόφος: το συμπαγές κομμάτι -με το χώμα- φθάνει τα 14 μέτρα και επεκτείνεται ως φυτεμένο δώμα πάνω από τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής με ψηλότερο σημείο στα 32 μέτρα. ‘Όπως αναφέρθηκε, η φύτευση του λόφου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με περισσότερα από 600 δένδρα και 70.000 θάμνους.

-Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος: εκτείνεται σε 170 στρέμματα και καλύπτει το 85% της έκτασης της επιφάνειας του ΚΠΙΣΝ. Θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους χώρους της Αθήνας με 1400 δένδρα και 28.000 θάμνους. Διαθέτει Μεσογειακό Κήπο, Λαχανόκηπους, κατάφυτο κυκλικό Λαβύρινθο, παιδικές χαρές και μια ήπια ανηφόρα, στο τέλος της οποίας οι επισκέπτες θα βρίσκουν τον Φάρο, ένα παρατηρητήριο 900 τ.μ με γυάλινο κέλυφος με θέα προς τη θάλασσα και την πόλη.

-Το τεχνητό κανάλι: πρόκειται για μια μεγάλη υδάτινη επιφάνεια που θα κυλάει παράλληλα με την Εσπλανάδα με διαστάσεις 400 χ 30 μέτρα. Παρέχει αντιπλημμυρική προστασία για όλο το χώρο του ΚΠΙΣΝ αλλά και τις γειτονικές περιοχές.

-Επάρκεια νερού: οι κατασκευές υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό 51%. Αυτό οφείλεται , μεταξύ άλλων, στον ορθολογικό σχεδιασμό των υδραυλικών εγκαταστάσεων και στην επανάχρηση του νερού.

-Το ενεργειακό στέγαστρο: στηρίζεται σε 30 λεπτούς μεταλλικούς στύλους. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά στέγαστρα στην Ευρώπη. Το υψηλότερο σημείο του είναι στα 46 μέτρα, τα προκατασκευασμένα τεμάχια είναι 717 και οι διαστάσεις του είναι 100 χ 100 μέτρα , ενώ η ενέργεια που θα παράγει ανά έτος είναι περίπου 2 GWh.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε και προβολή του ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, με τίτλο « όταν ο τόπος αλλάζει». Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από το ΚΠΙΣΝ, με στόχο, όπως τονίστηκε « να αποτυπώσει την εξέλιξη, το όραμα, αλλά και το περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο ενός έργου που αναμένεται να λειτουργήσει ανανεωτικά στη ζωή της Αθήνας, της Ελλάδας και των κατοίκων της».

«Μέσα σε λίγα χρόνια, το όνειρο του ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά, θέτοντας τις βάσεις που θα καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το έργο θα προσεγγίσει τους μελλοντικούς του επισκέπτες. Βιώσιμο με την ευρύτερη έννοια, γεμάτο ζωή και αισιοδοξία», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.