Στην παραδοχή ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές είναι σκληρά προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Εκτίμησε δε ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της νησιωτικότητας και εκτίμησε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να έχουμε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την εξαίρεση των νησιών.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι, το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί και θα συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ δήλωσε ότι, η συμφωνία θα πρέπει να πάει στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας. Συμπλήρωσε δε, ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν με το που θα κλείσει η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου.

Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα και υπογράμμισε: «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα».

Όπως και με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που δεν έχει λήξει αντιστοίχως και για τα τρόφιμα, σημείωσε ότι «κι εκεί δίνεται μάχη, ώστε να μείνουν αυτά τα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή».

Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες όπως είπε θα νομοθετηθούν άμεσα. Για τα κλειστά επαγγέλματα, η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις» ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Γενικά, για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση, τόνισε ότι «οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών», ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».

«Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα», συμπλήρωασε.

Αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι δεν είναι «κομμάτι της συμφωνίας», αλλά θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του» και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό». Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση επιμένει και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για να σταματήσει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και να επιλυθούν μεσοπρόθεσμα και όλα τα ζητήματα τα χρηματοδοτικά. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ώστε να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού. Δίνουμε μάχη, είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. «Όσο και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και σε σχέση με τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης κληθείς να σχολιάσει τη στάση ηγετών απέναντι στο ζήτημα του χρέους. «Εμείς προτείνουμε μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζήτησε να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα διότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρόταση που κατέθεσε, δήλωσε μιλώντας το πρωί στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημειώνοντας ότι σίγουρα η ελληνική πρόταση δεν είναι η μεταρρύθμιση που θα προωθούσε η κυβέρνηση κάτω από άλλες συνθήκες αλλά ο προσανατολισμός αυτών των μέτρων και η αναδιανομή των βαρών που επιχειρεί είναι μεγάλη και γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε να μην περάσουν παράλογες απαιτήσεις. Στο ερώτημα αν πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση μπορεί να εμπλουτισθεί με νέα μέτρα ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται ο κ. Σακελαρίδης είπε:«Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι μεγάλες, όμως αυτό για το οποίο θα μπορούσα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό είναι ότι, και δεν το λέω για να προετοιμάσω τον κόσμο για μέτρα, να τον διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα από αυτά τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση».

«Μπορεί να γίνουνε διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, μπορεί να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν αποσαφηνίσεις, όμως στην ουσία τους άλλα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα πότε θα υπάρξει συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «πρέπει να έχουμε συμφωνία εντός της εβδομάδος και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με αυτό. Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε τη συμφωνία. Ξέρετε ότι έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει και το Eurogroup. Eπειδή υπάρχει αύριο το Eurogroup, η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική». Ο κ. Σακελλαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου.