Υπόθεση απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βάρος εταιρείας-διαδικτυακής πλατφόρμας πώλησης πάσης φύσεως εισιτηρίων εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Προηγήθηκε καταγγελία από την εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Αττική και δραστηριοποιείται στην πώληση εισιτηρίων, μεταξύ αυτών και αεροπορικών.

Ειδικότερα, η εταιρεία κατήγγειλε πως είχαν πραγματοποιηθεί αγορές αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου, με τη χρήση πιστωτικών καρτών που είχαν εκδοθεί από ελληνικές και ξένες τράπεζες, αλλά τα στοιχεία των κατόχων τους δεν ταυτίζονταν με τα δηλωθέντα στοιχεία στις επίμαχες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, η καταγγέλλουσα εταιρεία έλαβε από Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται αίτημα αμφισβήτησης συναλλαγής που έγινε. Μετά από ψηφιακή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι με τα ίδια στοιχεία συναλλασσομένου προσώπου πραγματοποιήθηκαν εντός τριμήνου 52 συναλλαγές αγοράς εισιτηρίων για πτήσεις κοντινής ημερομηνίας και επιβάτες με ελληνικά και ξένα ονόματα, καθώς και με αναχώρηση από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα, από την οποία προέκυψε αφενός ότι τα καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας ηλεκτρονικά ίχνη που πραγματοποίησαν τις απατηλές συναλλαγές ήταν ελληνικής προέλευσης. Aφετέρου ότι οι επίμαχες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με διάφορες πιστωτικές κάρτες που είχαν εκδοθεί από ελληνικές Τράπεζες, αλλά και από Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβενία και Χιλή, και σύμφωνα με τη συνεργαζόμενη με την εταιρεία Τράπεζα τα ονόματα των πραγματικών κατόχων των καρτών που χρησιμοποιήθηκαν δεν ταυτίζονται με τα δηλωθέντα στην εκάστοτε παραγγελία εισιτηρίου.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, εκδόθηκε διάταξη και βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ ακολούθησε και αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και κινητής-σταθερής τηλεφωνίας. Προέκυψε η εμπλοκή 42χρονης, ιδιοκτήτριας καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, και ανώνυμης εταιρείας Επενδύσεων-Επιχειρήσεων Εστιατορίων, επίσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζήτησαν τους εμπλεκόμενους στις φερόμενες ως διευθύνσεις κατοικίας-εργασίας τους στη Θεσσαλονίκη. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι πλέον έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, είναι άγνωστης διαμονής και πλέον αναζητούνται.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι εμπλεκόμενοι προέβαιναν σε ευκαιριακό-πρόσκαιρο άνοιγμα καταστημάτων, για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων. Τα έκλειναν ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα και άλλαζαν συχνά διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας, ώστε να μην εντοπίζονται.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος της 42χρονης και της ανώνυμης εταιρείας, για απάτη κατ’ εξακολούθηση μέσω Διαδικτύου, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ερευνάται το συνολικό ύψος της απάτης.