«Αυτό το μετάλλιο πάνω απ’ όλα το αφιερώνω στην Ελλάδα μας, η οποία δεν δοκιμάζεται αλλά αντιστέκεται»

Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα (είχε προηγηθεί και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μομπελιέ) στέφτηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Ο πρωταθλητής μας στους κρίκους, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, δίνοντας ένα ρεσιτάλ στους κρίκους, και αφήνοντας αρκετά πίσω τους αντιπάλους τους.

«Είναι πολύ σημαντική στιγμή, που νομίζω ότι την περίμενα, αλλά πρέπει πρώτα να νικήσεις τους δαίμονές σου, την ώρα που ανεβαίνεις στους κρίκους. Αγωνιζόμουν τελευταίος και αυτό άλλοτε σε τσιτώνει, άλλοτε σε χαλαρώνει. Προσωπικά ήμουν σε μια κατάσταση ενδιάμεση αλλά μάλλον με χαλάρωσε καθώς είχα δει το βασικό μου αντίπαλο, τον Ουκρανό Ραντιβιλοβ να κάνει ένα σημαντικό λάθος στην έξοδο και απλά έπρεπε να βγάλω το πρόγραμμά μου» τόνισε ο Λευτέρης Πετρούνιας που παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο από τα χέρια του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου.

Πέταξε την ανθοδέσμη στην κερκίδα, η οποία έγινε ανάρπαστη, ενώ το αναμνηστικό αληθινό ρόδι που δίνουν οι διοργανωτές έφυγε προς τα κάτω και έσπασε πάνω στο χαλί. Γούρι, πολύ γούρι για τον Λευτέρη που αφιέρωσε το μετάλλιο στην Ελλάδα που αντιστέκεται και φυσικά δεν ξέχασε τους δικούς του ανθρώπους.

«Πάνω απ’ όλα τους γονείς μου που θέλω να τους αφιερώσω το μετάλλιο, φυσικά τον προπονητή μου που χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν εδώ, αλλά και τον γιατρό και τους φυσιοθεραπευτές για όλη τη βοήθεια» τόνισε ο σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας που εκτέλεσε με μαεστρία το – με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας 6800 – πρόγραμμά του φτάνοντας με εντυπωσιακό τρόπο στο χρυσό.

Πλέον ο μεγάλος στόχος του άρχοντα των δαχτυλιδιών (κρίκων) είναι να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

«Πράγματι αυτός είναι ο στόχος και το κλίμα εδώ στο Μπακού, με το χωριό των αθλητών και όλη αυτή τη γιορτή σε βάζει λίγο σε ρυθμό Ολυμπιακών Αγώνων. Ελπίζω να το ζήσω από κοντά».

Η κατάταξη του τελικού:

1. Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15.633

2. Νικίτα Ιγκνάτιεφ (Ρωσία) 15.333

3. Ιμπραχίμ Τσολάκ (Τουρκία) 15.133

4. Όλεγκ Στέπκο (Αζερμπαϊτζάν) 14.466

5. Γκιγιόμ Ογκουλιαρό (Γαλλία) 14.033

6. Ιγκόρ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία) 13.866

Ασημένιο μετάλλιο στο μονόζυγο για τον Βλάση Μάρα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

O Βλάσης Μάρας είναι και πάλι εδώ. Ο κορυφαίος γυμναστής που έχει βγάλει ποτέ η χώρα μας στο μονόζυγο επιστρέφει δυναμικά και με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Μπακού δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει το όνειρο πρόκρισης σε μια ακόμα διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο πρωταθλητής μας που εκτέλεσε εξαιρετικά το πρόγραμμα του, αλλά έκανε ένα μικρό βηματάκι κατά την έξοδο, νικήθηκε μόνο από τον καλό του φίλο τον Γερμανό Φάμπιαν Χάμπουχεν ο οποίος ήταν επίσης εξαιρετικός και «βιδώθηκε» στο έδαφος κατά την έξοδό του εξασφαλίζοντας το χρυσό μετάλλιο και στερώντας την ευκαιρία να ακουστεί για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ώρες ο εθνικός μας ύμνος στο πολυτελέστατο «National Gymnastics Arena» του Μπακού.

«Όταν πήγα να αγωνιστώ, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός, σιγοτραγουδούσα τον εθνικό μας ύμνο. Είμαι περήφανος για τη χώρα μου που δίνει ένα δύσκολο αγώνα και συμμετέχουμε και εμείς όσο μπορούμε, προσπαθώντας να την προβάλουμε μέσα από αυτές τις επιτυχίες. Απλά αυτό που δείξαμε με τον Γερμανό Φάμπιαν, είναι ότι η αντιπαλότητά μας διαρκεί ελάχιστα όσο κρατάει ο αγώνας και μετά μέσα από τη φιλία προσπαθούμε να λύσουμε όποια διαφορά έχουμε. Δεν μας χωρίζει κάτι παρά ένας έντιμος αγώνας, μέσα στον οποίο λογικά εκείνη την ώρα δεν υπάρχουν φίλοι» τόνισε ο Βλάσης Μάρας που ευχαρίστησε τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη (ο οποίος προπονεί και τον Πετρούνια) ο οποίος τον συνεχάρη και του είπε ότι το βασικό είναι που βρίσκεται και πάλι στα μετάλλια.

«Νοιώθω ότι επέστρεψα και ο στόχος μου φτάνει μέχρι το Ρίο. Ελπίζω να τα καταφέρω, απλά νοιώθω και είμαι καλά και αυτό βγαίνει και στους αγώνες. Απλά ένα λαθάκι στην έξοδο, στοιχίζει στο σύνολο και στη συγκεκριμένη περίπτωση μου κόστισε το χρυσό μετάλλιο. Ευχαριστώ και τον χορηγό μου την Attica Bank που με στηρίζει και είναι δίπλα μου» κατέληξε ο πρωταθλητής μας.

Ο Έλληνας γυμναστής συγκέντρωσε 15.366 βαθμούς, 0.400 λιγότερους σε σχέση με τον προκριματικό, και αυτό κόστισε την πρωτιά και είχε να κάνει με το μικρό βηματάκι κατά την έξοδο.

Η κατάταξη του τελικού:

1. Φάμπιαν Χάμπουχεν (Γερμανία) 15.533

2. Βλάσης Μάρας (Ελλάδα) 15.366

3. Νικίτα Ιγκνάτιεβ (Ρωσία) 15.166

4. Μάριο Μόζνικ (Κροατία) 14.900

5. Όλεγκ Βερνιάιεβ (Ουκρανία) 14.900

6. Αντρέι Λιχοβίτσκι (Λευκορωσία) 14.333

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η εθνική ομάδα πόλο νεανίδων στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού.

Η γαλανόλευκη επικράτησε με 8-7 της Ιταλίας στον μικρό τελικό και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η ελληνική ομάδα άρχισε νωθρά με τις Ιταλίδες να στηρίζονται κατά βάση στην φουνταριστό Ανιές Κοκιέρε, που σκόραρε δύο εκ των τριών γκολ της ομάδας στο πρώτο οκτάλεπτο, με το σκορ να λήγει με το 3-1 υπέρ τους. Τα πρόγραμμα άλλαξαν στο δεύτερο οκτάλεπτο, με την Εθνική μας να μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά. Η εκπληκτική Ιωάννα Σταματοπούλου, η σοβαρότητα στην άμυνα, η συγκέντρωση στην επίθεση γρήγορα ανέτρεψαν το σκηνικό, με το επιμέρους 7-2 να διαμορφώνουν το σκορ στο 8-5, στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Παρά τη μείωση από τις παίκτριες του Ζίζα, σε 8-7, ένα λεπτό πριν τη λήξη του παιχνιδιού, οι Ελληνίδες κράτησαν το υπέρ τους σκορ πανηγυρίζοντας πανάξια την κατάκτηση της 3ης θέσης στην πρώτη τους παρουσία σε αυτούς τους πρώτους Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 1-4, 1-3, 2-0

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΙΤΑΛΙΑ (Π.Ζίζα): Μπαντσέλι, Κοκιέρε 5, Πρέστα, Ριτσιόλι, Σιμονέτι, Μίλο, Πικότσι, Ντε Ματζίστρις, Φορέστα 1, Εσπόζιτο, Αλταμούρα 1, Κουατρίνι, Σκιλάσι.

ΕΛΛΑΔΑ (Σ.Λέανδρος): Σταματοπούλου, Πρωτοπαπά 3, Δουρέκα, Ελευθεριάδου 2, Ελληνιάδη, Λούδη, Καλογεράκου, Πλευρίτου 2, Λογοθέτη, Πάτρα 1, Μαυρωτά, Σαφέτη, Σωτηρέλη.

«Είμαι υπερήφανος για αυτές τις κοπέλες που έδειξαν χαρακτήρα και άξιζαν πέρα για πέρα αυτή τη διάκριση. Είχαμε λίγο πίκρα από τον τρόπο που χάσαμε τον ημιτελικό, γιατί δεν παίξαμε όπως μπορούσαμε, αλλά τελικά το βγάλαμε σε ενέργεια. Απλά στην αρχή δεν μας πήγαν λίγο οι φάσεις αλλά είδα ότι δεν οφειλόταν σε έλλειψη συγκέντρωσης όπως είχαμε με την Ισπανία. Για αυτό και όταν αρχίσαμε να σκοράρουμε όλα κύλησαν ομαλά», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Στέφανος Λέανδρος.