«Κάποιοι κύκλοι θέτουν το θέμα της παράτασης. Η παράταση δεν θα είναι καλή εξέλιξη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στα σενάρια για περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

Ο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega, είπε ακόμη ότι ενδέχεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι ο ΦΠΑ στη ΔΕΗ θα μείνει στο 13%, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι την ελληνική πρόταση έχουν δεχτεί και οι δανειστές.

Στο 13% θα διατηρηθεί και ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Σύγχυση προκλήθηκε από δήλωση του κ. Φλαμπουράρη ότι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί στο 23% με το επιχείρημα ότι οι ειχιερήσεις αυτές έχουν φοροδοτική ικανότητα λόγω αυξημένων εσόδων. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο κ. Φλαμπουράρης ανασκεύασε, λέγοντας ότι έκανε λάθος και ότι ο συντελεστής θα μείνει στο 13%.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει συμφωνία που θα προβλέπει μείωση του ΕΚΑΣ, ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχτεί συμφωνία που δεν θα έχει πρόβλεψη για μείωση του χρέους και δημοσιονομική χαλάρωση.

Αν αυτά τα δύο γίνουν αποδεκτά, τότε μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε κάποια θέματα, συμπλήρωσε.

Για τις πρόωρες συντάξεις δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν θα υπάρχει ο μεταβατικός χρόνος, ωστόσο αυτό δεν αφορά τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Από την κατάργηση πρόωρων συντάξεων η κυβέρνηση υπολογίζει εξοικονόμηση 200-300 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών είπε ότι θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις με κέρδη από 500.000 και άνω, αντί για το 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ελληνικό σχέδιο.

Για το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι έχει υπάρξει συμφωνία για φέτος, αλλά υπάρχει διαφορά 450 εκατ. ευρώ για το 2016.

«Εμείς θα τους πάμε μέτρα που θα καλύπτουν τη διαφορά, αλλά αυτοί θα δείτε ότι δεν θα δεχτούν δημοσιονομική χαλάρωση και την πρότασή μας για το χρέος» είπε.

Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο της Δευτέρας δεν θα τεθεί από τους δανειστές το εκβιαστικό δίλημμα, όπως το έθεσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ντ.Τουσκ, αλλά -πρόσθεσε- εάν τεθεί ο πρωθυπουργός πρέπει να γυρίσει στην Ελλάδα και να θέσει το λαό μπροστά στην απόφαση με ένα δημοψήφισμα.

«Η χρεοκοπία θα στοιχίσει περισσότερους στους Ευρωπαίους παρά σε μας, γιατί οι Έλληνες έχουν μάθει να ζουν σε δύσκολες συνθήκες» είπε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν βρισκόμαστε στο παρά ένα, ότι πάντα υπάρχει περιθώριο συμφωνίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από