Πειρατές που είχαν καταλάβει ένα μαλαισιανό πετρελαιοφόρο, το «Orkim Harmony», στις 11 Ιουνίου, το εγκατέλειψαν σήμερα παίρνοντας μια βοηθητική βάρκα του πλοίου, σύμφωνα με το ναυτικό της Μαλαισίας και άλλους αξιωματούχους.

Το πετρελαιοφόρο κατευθύνεται πλέον με συνοδεία του ναυτικού της Μαλαισίας στο λιμάνι Κουαντάν της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το προσωπικό των 22 ατόμων αφέθηκε ελεύθερο και είναι καλά στην υγεία του εκτός από ένα μέλος του πληρώματος που είναι ελαφριά τραυματισμένος.

Νωρίτερα το πετρελαιοφόρο «Orkim Harmony» καταλήφθηκε από πειρατές, ενώ το ακολουθούσε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Μαλαισίας.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μπερνάμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υποναύαρχου Αζάρι Αμπντούλ Ρασίντ, ο οποίος είπε ότι οι πειρατές φέρουν πιστόλια και τσεκούρια και έχουν ζητήσει πλοίο για να διαφύγουν. Επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι το 22μελές πλήρωμα είναι ασφαλές.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατάληψη πετρελαιοφόρου από πειρατές στη νοτιανατολική Ασία αυτόν τον μήνα.

Το «Orkim Harmony», χωρητικότητας εκτοπίσματος 7.300 τόνων (DWT), ανήκει στην κρατική εταιρεία Petronas της Μαλαισίας καικαταλήφθηκε στις 11 Ιουνίου ενώ έπλεε σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το μαλαισιανό λιμάνι Τανγιούνγκ Σεντίλι, φορτωμένο με περίπου 50.000 βαρέλια βενζίνης RON95.

Οι πειρατές έβαψαν το πλοίο και άλλαξαν το όνομά του σε «Kim Harmon». Σύμφωνα με τον ναύαρχο Αμπντούλ Αζίζ Τζάφαρ, αρχηγού του ναυτικού στόλου, υπάρχουν στο πλοίο τουλάχιστον οκτώ πειρατές.

Στις 4 Ιουνίου άλλο ένα πετρελαιοφόρο της ίδιας εταιρείας, το «Orkim Victory», χωρητικότητας εκτοπίσματος 7.100 τόνων (DWT), καταλήφθηκε από πειρατές στην ίδια περιοχή και με το ίδιο δρομολόγιο. Οι πειρατές το εγκατέλειψαν αφού είχαν αντλήσει περίπου 770 τόνους (6.000 βαρέλια) ντίζελ.

Αυτήν τη φορά όμως θα είναι παρακινδυνευμένο να αντλήσουν τη βενζίνη χωρίς να γίνει ανάφλεξη και γι’ αυτό μάλλον ψάχνουν για τις κατάλληλες εγκαταστάσεις προκειμένου να μεταφορτώσουν τη βενζίνη σε άλλο πλοίο.