Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit επικαλείται πληροφορίες από τους πιστωτές, σύμφωνα με τις οποίες στην Αθήνα θα γίνει μία «τελευταία προσφορά» για επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ως αντάλλαγμα αναμένεται η τήρηση των μεταρρυθμίσεων της πρότασης των θεσμών στη «Σύνοδο των πέντε» στην καγκελαρία πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το απόγευμα της Πέμπτης, οι πιστωτές προτείνουν επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το Δεκέμβριο, με τη χρηματοδότηση των περίπου 10 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλων δύο δισ. μέσω της ΕΚΤ.

Τα χρήματα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση, υποστηρίζει η εφημερίδα, θα μπορούν να χρησιμοποιοηθούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς ΔΝΤ και ΕΚΤ τους ερχόμενους μήνες.

«Η ΕΚΤ συμμετέχει στη χρηματοδότηση επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει πρόσθετα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα δύο δισ. ευρώ» εξηγεί -τα οποία αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ- κάτι στο οποίο ήταν μέχρι τώρα αντίθετη.

Το ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα, δεν θα συμμετέχει πλέον στη χρηματοδότηση επειδή δεν θεωρεί ότι πληρούνται οι προυποθέσεις που του το επιτρέπουν. Αυτό το σημείο προκαλεί ιδιαίτερα επιφυλάξεις στο Βερολίνο, σημειώνεται.

Στο τέλος, προβλέπεται τρίτο πρόγραμμα, το ύψος του οποίου θα κινείται «σε χαμηλό εώς μέτριο διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων». Σε εκείνο το πρόγραμμα, αναφέρεται, θα συμμετάσχει το ΔΝΤ μόνο εάν η ευρωπαϊκή πλευρά συμφωνήσει σε κούρεμα.

H συζήτηση στο Eurogroup θα προετοιμάσει την «μακρά πολιτική συζήτηση» που θα κάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε την Πέμπτη από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

Νέα πρόταση Βαρουφάκη στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατέθεσε στη συνεδρίαση του Eurogroup νέα δέσμη προτάσεων που αφορούν και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Νωρίτερα, Ο ιρλανδός υπουργός οικονομικών προέβλεψε ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα έχει αποτελέσματα για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει αισιοδοξία μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που ήδη συνάντησα το πρωί», ανέφερε ο ίδιος. Παρόλαυτά, ο Μ. Νούναν τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα καιρός και χώρος για συζήτηση και προτάσεις». Πρόσθεσε ότι περιμένει να ακούσει την παρέμβαση του Έλληνα ομολόγου του, αν και όπως είπε, οι προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη «μοιάζουν περισσότερο με μακροοικονομική ανάλυση, παρά με συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες χρειάζονται σε μια διαπραγμάτευση».

Ερωτηθείς αν η Ιρλανδία προετοιμάζει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη μετάδοση της κρίσης από ένα ενδεχόμενο Grexit, ο Μ. Νούναν απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει «μετάδοση της κρίσης». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ιρλανδία παρακολουθεί την κατάσταση και συμβουλεύεται την ΕΚΤ, την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας και άλλους οργανισμούς γι’ αυτό το θέμα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ζήτησε από την Αθήνα περαιτέρω βήματα από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι δεν αναμένεται σημαντική πρόοδο.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι «ο στόχος είναι να αντικατασταθεί η ασυμφωνία με κοστίζει με μια αποτελεσματική συναίνεση», μέσα από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ίδιος.

Νωρίτερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του ΔΝΤ» τονίζοντας ότι η η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουλίου αν δεν πληρώσει τη δόση.

Πάντως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή με τον εκπρόσωπο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά να τονίζει ότι ο επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.

Λαγκάρντ: «Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος»

«Η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ουσιώδους σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα, αλλά θα πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των θεμάτων», είπε.

«Το ζήτημα δεν έγκειται στην περικοπή των χαμηλών συντάξεων, όμως το πρόγραμμα χρηματοδότησης των συντάξεων πρέπει να αντέξει», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερο από το 16% του ελληνικού ΑΕΠ χρησιμοποιείται για την πληρωμή των συντάξεων, το οποίο «είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, σχεδόν οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι «αξιόπιστο και ευέλικτο».

Ντεϊσελμπλούμ: Απαιτούνται περαιτέρω βήματα

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σε δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα από τη Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας.

«Το επόμενο βήμα για μια βιώσιμη και αξιόπιστη συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Ελπίζω ότι θα έρθουν με περισσότερες προτάσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε (σε μια συμφωνία), όμως είμαι πολύ απαισιόδοξος» ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, δήλωσε ο Ντεϊσελμπλούμ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Χωρίς να κάνουν δήλωση προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά αργότερα το απόγευμα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.

Μοσκοβισί: Υπάρχει περιθώριο για λύση

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για λύση, ακόμη και την τελευταία στιγμή, εάν υπάρχει ψυχραιμία και πολιτική βούληση.

Η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία, αν δεν μπορούμε να τη βρούμε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε».

«Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας μια φράση που ακούγεται από τα χείλη όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ώρες.

Ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση όλα εξαρτώνται από το τι θα προτείνει η Ελλάδα.

«Θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι Έλληνες. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης. Αν υπάρχουν λογικές προτάσεις, θα τις συζητήσουμε» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών.

«Καλύτερα ένα τέλος με τρόμο»

Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ακόμα και μετά από ένα Grexit, δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche την Πέμπτη ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Πολλοί λένε καλύτερα ένα τέλος με τρόμο, παρά τρόμος δίχως τέλος. Ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ δεν θα σταματήσει η βοήθεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαθλιωθεί εντελώς μια χώρα στην Ευρώπη».

Παράλληλα ο γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι θα είναι ένα κακό σημάδι για την Ευρώπη, εάν ο εκβιασμός της Αθήνας επιτύχει.

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Μέρκελ

Το θέμα της Ελλάδος συζήτησαν, και αντάλλαξαν απόψεις επί του ζητήματος της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους θεσμούς ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν ενδεχόμενες επιπτώσεις στον ελληνικό λαό από τυχόν μη επίτευξη συμφωνίας και τονίστηκε η ανάγκη «μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς». Ο κύπριος Πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδος.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Αθήνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια από το ρωσικό ΥΠΟΙΚ

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφθασε την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται τη Ρωσία για συνομιλίες για κοινά προγράμματα μάλλον, παρά για να ζητήσει μετρητά, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ.

«Δεν υπήρξαν αιτήματα», δήλωσε ο Στόρτσακ προς το πρακτορείο Reuters στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Δεν υπάρχουν πόροι στον προϋπολογισμό μας για παροχή χρημάτων», πρόσθεσε.