«Ο χρόνος που απομένει έως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν για μια πιο δίκαιη και αποδοτική φορολόγηση των εταιρειών στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμών, ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία. Τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές Αρχές αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι μια «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη» πρόταση.

«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Κομισιόν ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά μέτρα όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και οι χαμηλές συντάξεις, ο επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τι θέλει να κάνει».

Όσον αφορά το Eurogroup της Πέμπτης, o Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα, θα είναι «χρήσιμο».

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.

Καταλήγοντας, ο Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ντομπρόβσκις: «Να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Β. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε ότι δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.