Η Ουγγαρία θα ανεγείρει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία για να ανακόψει την έλευση παράτυπων μεταναστών, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, την ώρα που ο Πάπας καλούσε τους ρωμαιοκαθολικούς να «ζητήσουν συγγνώμη από τον Θεό» για λογαριαμό εκείνων, κυβερνήσεων ή ατόμων, που «κλείνουν την πόρτα στους μετανάστες».

«Η μετανάστευση είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου. «Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν μια λύση … αλλά η Ουγγαρία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει περισσότερο».

«Μιλάμε για ένα τμήμα των συνόρων μήκους 175 χλμ., το οποίο μπορεί να κλείσει με έναν φράκτη ύψους τεσσάρων μέτρων. Το υπουργείο Εσωτερικών πήρε οδηγία να τον ετοιμάσει», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιούσε όλους αυτούς, κυβερνήσεις ή πρόσωπα, που «κλείνουν τις πόρτες στους μετανάστες» και καλούσε τους ρωμαιοκαθολικούς να «ζητήσουν συγγνώμη από τον Θεό» για λογαριασμό τους.

«Σας καλώ όλους να ζητήσετε συγγνώμη από τον Θεό για τα πρόσωπα και τους θεσμούς που κλείνουν τις πόρτες σ’ αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν μια οικογένεια, που θέλουν να είναι προστατευμένοι», δήλωσε κατά τη γενική ακρόαση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες πιστοί.

Σε μια έκκληση που δεν είχε ιδιαίτερο στόχο κάποια χώρα ή θεσμό, αλλά η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ ένα πλαίσιο εντάσεων στο εσωτερικό της ΕΕ και ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία για το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Φραγκίσκος μίλησε για τους «τόσους και τόσους αδελφούς και αδελφές μας που αναζητούν καταφύγιο μακριά από τη γη τους, που θέλουν ένα σπίτι στο οποίο να ζήσουν χωρίς φόβο, για να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους».

«Ενθαρρύνω το έργο αυτών που τους προσφέρουν βοήθεια και ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει από κοινού και αποτελεσματικά για να αποτρέψει τις αιτίες των αναγκαστικών μεταναστεύσεων», πρόσθεσε ο Πάπας.