Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της αρχής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν πρόκειται να δείξει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Νταβούτογλου την Τρίτη, το ΑΚΡ, το οποίο έχασε για πρώτη φορά, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, την πλειοψηφία που διατηρούσε επί 13 χρόνια, θα εξαντλήσει όλες τις επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης προτού εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνουν συζήτηση για το ρόλο της προεδρίας.

«Οτιδήποτε έχει στόχο την προεδρία ή τον πρόεδρο έχει στόχο εμάς», τόνισε ο Νταβούτογλου σε τηλεοπτική ομιλία του. «Δεν θα επιτρέψουμε η νομιμότητα του προέδρου μας να αμφισβητηθεί και, δεύτερον, δεν θα επιτρέψουμε το κύρος της προεδρίας να ζημιωθεί», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος.

Σε μία εμφανή προσπάθεια να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ) να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών από την «πλευρά του λαού».

Στόχος του AKP είναι ένας μικρότερος εταίρος, προκειμένου να σχηματίσει πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού. Το ΜΗΡ θεωρείται ο πιθανότερος εν δυνάμει εταίρος σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.