«Την ανάγκη της συνεννόησης για έναν νέο πατριωτισμό», τόνισε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος είχε τονίσει πως η χώρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο «Κούγκι» και την ευρωπαϊκή πορεία.

Αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση, είναι μείζον για την χώρα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

«Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος, να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία η οποία σε έξι μήνες θα μας δώσει πάλι τα ίδια», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Θεοδωράκης: «Οδρόμος προς το Κούγκι είναι ο δρόμος της καταστροφής»

«Ο δρόμος προς το Κούγκι είναι ο δρόμος της καταστροφής», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας είπε πως δεν πρέπει να κινούνται μέσω τελεσιγράφων και εξήγησε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τη χώρα μας αλλά και ο ελληνικός λαός την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας:

«Ο κ. Γιούνκερ μου είπε ξεκάθαρα ότι ποτέ ο ίδιος δεν έθεσε ζήτημα να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αυτό που υπάρχει είναι η πρόταση για το ασφαλιστικό. Είναι να μην υπάρχουν πρόωρες συντάξεις, είναι να υπάρχει ένα όριο στις μεγάλες συντάξεις και να δεχθεί η Ελλάδα ότι έχει μεγάλο πρόβλημα με το ασφαλιστικό».

Ερωτηθείς εάν το Ποτάμι θα δεχόταν μια συμφωνία έτσι όπως αυτή διατυπώνεται από τους θεσμούς μέχρι σήμερα, είπε πως οι προτάσεις που έρχονται από την Ευρώπη έχουν προβλήματα αλλά το θέμα είναι εάν μπορείς να τις βελτιώσεις.

Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός του τόνισε ότι έχει ακόμα να κάνει δύο – τρεις κινήσεις ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και πρόσθεσε πως εάν έρθει η συμφωνία υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις στο Κοινοβούλιο, που θα τη στηρίξουν αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα περάσει ακόμα κι αν υπάρξουν απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φώφη Γεννηματά: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να τολμήσει»

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αποφάσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της σαρανταπεντάλεπτης συνάτησής της με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι μία κρίσιμη ώρα που απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, συνεννόηση, έναν νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης συμβάλλει σ’ αυτό» ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να τολμήσει γιατί «η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά και όλες οι πλευρές έχουν τις ευθύνες τους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Οδηγεί σε συνολική φτωχοποίηση και απομόνωση».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία που θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Επίσης, η κ. Γεννηματά έθεσε εκ νέου στον κ. Τσίπρα το ζήτημα της συγκρότησης της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ από το 2012. «Έστω και τώρα, να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική συμφωνία. Πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μπακογιάννη: «Εχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη»

Όλοι έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει.

Ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης, είναι κρίσιμη η στιγμή για την Ελλάδα, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη που ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό χωρίς τη συναίνεση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και εθνική συσπείρωση» επισήμανε.

Η Ελλάδα ζει την πιο κρίσιμη φάση μεταπολεμικά, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή για διαπραγμάτευση εντός του ευρώ.