Με μεγάλα του ατού το προσεγμένο πρόγραμμα, τη δωρεάν είσοδο για το κοινό και τους ιδιαίτερους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί, το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, ιστορικά σημεία της πόλης όπως ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Αλσος Πετραλώνων, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Πλατεία Αυδή και η Βίλα Δρακοπούλου μετατρέπονται για μία βραδιά σε υπαίθριες κινηματογραφικές αίθουσες. Από τη δράση δεν λείπουν και μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσεία όπως το Νομισματικό, το Βυζαντινό και το Εθνικό Αρχαιολογικό.

Για πρώτη φορά φέτος οι προβολές του Φεστιβάλ θα επεκταθούν σε νέους χώρους όπως το Αρχαίο Θέατρο Κολωνού, το Μουσείο Μπενάκη και το Τρένο στο Ρουφ. Σταθερή είναι και η παρουσία των θερινών κινηματογράφων στον προγραμματισμό των προβολών, καθώς θ’ ανοίξουν τις πόρτες τους σινεμά όπως τα Δεξαμενή, Ζέφυρος και Ελληνίς.
Σε νέο χώρο θα πραγματοποιηθεί και η αποψινή πρεμιέρα του Φεστιβάλ: πρόκειται για τον επιβλητικό Ναό του Ολυμπίου Διός όπου θα γίνει η προβολή της βωβής κωμωδίας του Μπάστερ Κίτον «Ο κινηματογραφιστής», συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης από τον Theodore και την ορχήστρα του. Ο μουσικός κλήθηκε να παρέμβει δημιουργικά στην ταινία και να ντύσει τις εικόνες του φιλμ από τη δεκαετία του 1920 με ιδιαίτερες μελωδίες.
Στο υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζουν αρκετές κλασικές παραγωγές του αμερικανικού κινηματογράφου όπως το «Ποιος σκότωσε τον Χάρι» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, το «Μπάρι Λίντον» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το «Ανθρωπος από τη Γαλλία» του Γουίλιαμ Φρίντκιν. Πιο σύγχρονα φιλμ είναι το «Μετά τα μεσάνυχτα» του Μάρτιν Σκορσέζε και το «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Με αφορμή τον εορτασμό των 40 ετών από την πρώτη κυκλοφορία του, θα προβληθεί σε ειδική βραδιά το «Rocky Horror Picture Show» του Τζιμ Σάρμαν.

Με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να βρίσκεται σε εξέλιξη, θα προβληθούν στον χώρο του κήπου της Πειραιώς 260 δύο από τις σπουδαιότερες μεταφορές λυρικών θεατρικών έργων στην κινηματογραφική οθόνη. Πρόκειται για τον «Μαγεμένο αυλό» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τα «Παραμύθια του Χόφμαν». Παράλληλα, υπάρχει και η συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Γιορτής της Γαλλίας με την παρουσίαση της ταινίας «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» της Ανιές Βαρντά.
Ο ελληνικός κινηματογράφος θα εκπροσωπηθεί από το «ΡΟΜ» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, τη «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, την «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη και το «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Τέλος, μια σειρά ταινιών κάνουν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη το «Magic Mike XXL» του Γκρέγκορι Τζέικομπς.
* «Σινεμά με θέα» και στη Θεσσαλονίκη! Στην ταράτσα του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής στήθηκε θερινός κινηματογράφος με θέα στον Θερμαϊκό και θα προβληθούν σινεφίλ ταινίες της τελευταίας τετραετίας τα τετραήμερα 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, 6-9 Ιουλίου και 13-16 Ιουλίου.

INFO

Ο «Κινηματογραφιστής» του Μπάστερ Κίτον απόψε στις 21.00 στον Ναό του Ολυμπίου Διός. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με αριθμημένα δελτία που θα μοιράζονται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου από τις 19.30. Κάθε άτομο μπορεί να προμηθευτεί μέχρι δύο δελτία. Αναλυτικά το πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.cinemag.gr/aoaff/summary.asp?catid=38733