Για ώρα ευθύνης όλων, αλλά και για συμφωνία που «θα απεμπλέξει την κοινωνία και την οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ», μίλησε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οπως είπε: «Παρά το προχθεσινό πισωγύρισμα με την πρόταση των θεσμών είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας». 

Στη δευτερολογία του μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήκωσε τους τόνους, λέγοντας αρχικά ότι από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης «διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο».

«Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή λύση: Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η λύση θα μπορούσε να σημάνει νέα εποχή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αποδείξαμε έμπρακτα τη διάθεση και αφοσίωσή μας στην ευρωπαϊκή ιδέα με την κατάθεση της πρότασης στους θεσμούς. Η πρόταση αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας.

Η πρόταση ήταν σαφής απόδειξη του σεβασμού μας και στη διαπραγμάτευση και στους συνομιλητές μας, αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση. Βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, πράγμα που αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Η πρόταση αυτή αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο».

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την πρόταση που του επέδωσαν οι πιστωτές στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει Ελληνας βουλευτής που θα ψήφιζε όσα ζητούν οι δανειστές. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του.

Ο κ.Τσίπρας στράφηκε προς την αντιπολίτευση και αφού έκανε αναφορά στην κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνησή του για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, σημείωσε:

«Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη ότι δουλεύουν για να βρεθεί λύση και όχι για να ταπεινώσουν έναν λαό. Γιατί τότε να ξέρουν ότι θα έχουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα». Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός στράφηκε τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και στην αντιπολίτευση ζητώντας να στηρίξουν τη χώρα και να αφήσουν κατά μέρος τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας». «Είναι ώρα της ευθύνης για όλους, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», είπε και κατέληξε: «Ο λαός να είναι ήσυχος δεν θα λυγίσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Η επιμονή μας σύντομα θα φέρει καρπούς. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελπίδας».

Η τριτολογία του Πρωθυπουργού

« Συμπεραίνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών ως βάση για τη συμφωνία

Άξιζε τον κόπο η διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσμη διαδικασία έχουμε ήδη 2 φορές ενημερώση τη Βουλή για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγματευτικής διαδικασίες ούτε κατά τη διάρκεια της θητείας του Α. Σαμαρά.

Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα σε ότι αφορά την πρόταση από τους 3 θεσμούς. Συμπεραίνω από το σύνολο των τοποθετήσεων ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης αυτής ως βάση για τη συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μία κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι απομονωμένος. Υπάρχει πρωτοφανής υποστήριξη, όπως η επιστολή 18 οικονομολόγων στους Financial Times. Στην Ευρώπη συγκρούεται η στρατηγική της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας με τη στρατηγική που θέλει μια Ευρώπη διχασμένη, της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι λαοί βλέπουν με κομμένη την ανάσα τη μάχη και τον κυνισμό της πιστωτικής ασφυξίας απέναντι στην Ελλάδα.

Η μάχη αφορά το μέλλον της Ευρώπης και είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι θεωρούν ότι μια τιμωρία της Ελλάδας θα πλήξει μόνο την Ελλάδα. Η καμπάνα θα χτυπήσει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνο. Θα δώοσυμε τη μάχη με πείσμα και αυοπεποίθηση και πατριωτικό αίσθημα ευθύνης και στο τέλος της ημέρας θα την κερδίσουμε και θα επωφεληθούν και όσοι μας κάνουν κριτική. Διατηρώ την αισιοδοξία μου για δίκαιη και βιώσιμη λύση χάρη στη συνεπή θέση της Ελλάδας. »