Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος προέβλεψε ότι η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς τρίτο μνημόνιο.

Όπως είπε ο κ.Βενιζέλος μπροστά στην κυβερνητική πρόταση προς τους πιστωτές, το μέλη Χαρδούβελη μοιάζει με παιδική εκδρομή. Η χώρα όμως, «θα ανέβει στο τρένο του τρόμου, στο οποίο το πρώτο βαγόνι η μικρή συμφωνία τώρα, μέχρι το τέλος του Ιουνίου και θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για απόλυτο εγκλωβισμό της κυβέρνησης αφού δεν υπάρχει ούτε πλειοψηφία ρήξης, ούτε στροφή προς τη σοβαρότητα. «Δεν μας λέει αν έχει γραμμή ως κυβέρνηση, αν έστω συμφωνεί με τον κυβερνητικό του εταίρο, αντί να μας πει αν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, αν η χώρα έχει προοπτική, μας ζητα να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση. Επί ποίου θέματος; Τί θέλει να του πούμε; Τί εισάγει στη Βουλή; Τί προτείνει στον ελληνικό λαό; Ποιό ήταν το δίλημμα; Αν θα διαλέξουμε το καλό ή το κακό;», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζοντας, ο κ.Βενιζέλος αναρωτήθηκε και απηύθυνε τα ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Αν η κυβέρνησή του υποχρεωθεί στη δική μας πολιτική και δεν μπορεί να την εφαρμόσει έστω αναδρομικά τί γίνεται; Θέλετε συστράτευση από την αντιπολίτευση. Ποιά αντιπολίτευση; τη λοιδωρούμενη, την κατασυκοφαντούμενη;

Ποιός τη ζητά τη συστράτευση; Ο κ. Τσίπρας; Ο εταίρος του που εμφανίσθηκε υβριστής; Τί θα γινει; Εχετε γραμμή; Υπάρχει κυβέρνηση με άποψη; Υπάρχει σχέδιο ή απλώς τρώμε το χρόνο νομίζοντας ότι τον κερδίζουμε; Η χώρα φτάνει δυστυχώς σε μνημόνιο 3. Νέο δάνειο. Το Νοέμβριο του 2014 το γιούρογκρουπ αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα περνούσε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Τα μέτρα του μέηλ Χαρδούβελη δεν περιλάμβαναν περικοπές μισθών συντάξεων, δεν υπήρχαν ομαδικές απολύσεις, υπήρχαν δημοσιονομικά μέτρα ενός δισ. Το έγγραφο της κυβέρνησης λέει αύξηση του ΦΠΑ παντού- νησιά, ξενοδοχεία, τρόφιμα.

Περιλαμβάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλαγές στις πρόωρες, επαναφέρει έκτακτη εισφορά και την αυξάνει , διατήρηση ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις, έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

Θα προστεθούν μέτρα, δεν θα αφαιρεθούν, στο έγγραφο της κυβέρνησης. Το μεγάλο επιχείρημα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα χρειασθούμε νέο δάνειο για την αναχρηματοδότηση του χρέους και την κάλυψη του νέου ελλείμματος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Τί έχουμε κερδίσει; Ποιά είναι η σκληρή διαπραγμάτευση. Τώρα μας αποκλείουν από παντού. Δεν μας καλούν στο Βερολίνο».

Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε αποκλειστικά στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και από «δίπλα του των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον ότι προσβάλλει και ταπεινώνει τη χώρα, ενώ απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό, λέγοντας του ότι έχει ευθύνη για την τοποθέτηση για την επιλογή του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε σχόλια της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να τιμήσει τη θέση της. «Εάν σας πέφτει μεγάλη, παρακαλώ να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας».