Στις Βρυξέλες βρίσκεται ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης. όπου και συμμετείχε στο φόρουμ για την αστική ανάπτυξη «CITIES Forum 2015 – An Urban Agenda for Europe», που διοργανώνεται από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Καμίνης στάθηκε στα πιλοτικά προγράμματα του δήμου που αφορούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική καινοτομία και τη δημιουργικότητα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τόνισε ότι η Αθήνα, παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, κατάφερε να σταθεί όρθια με σταθερό σχέδιο για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι η μητροπολιτική διακυβέρνηση για την Αθήνα είναι αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο μιας ανταγωνιστικής πρωτεύουσας, ενώ έθεσε και τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών πόλεων στην Αστική Ατζέντα:

«Πρώτον, οι πόλεις θα πρέπει να συμμετέχουν από το αρχικό στάδιο, στον σχεδιασμό των πολιτικών, δεύτερον να είναι σε στενή συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ για να καθορίζουν από κοινού τις οριζόντιες πολιτικές που εξυπηρετούν τις τοπικές ανάγκες και τρίτον να μπορούν να διαχειρίζονται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε δε, στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αθήνας μπορεί να βοηθήσει τις πόλεις να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής και στη διαχείριση πόρων.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε ότι «τα προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας της Αθήνας, συμμετέχουν νέοι άνθρωποι με πολύ έξυπνες ιδέες».