Επιταχύνονται, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι εξελίξεις για το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών επρόκειτο να συνεδριάσουν αργά το απόγευμα της Τρίτης σε επίπεδο Brussels Group, ενώ, όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζωνης, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group).

Μη εξακριβωμένες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Κομισιόν σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή.

Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ, μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.

Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας.

Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χθεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής.

Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας παράγοντες της ευρωζώνης άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δεν θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.

Την ίδια στιγμή, πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ βρίσκονται κοντά στο να αποστείλουν στην ελληνική κυβέρνηση το δικό τους προσχέδιο συμφωνίας.

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι» ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ συντάσσουν τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε φρένο στη σεναριολογία περί τελεσιγράφου των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας πως η Αθήνα δεν περίμενε το κείμενο των εταίρων, αλλά απέστειλε εκείνη προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατά πληροφορίες εκτείνεται σε 47 σελίδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της συμφωνίας οριοθετώντας ουσιαστικά και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθείμενη να κάνει η ελληνική πλευρά. Καναμε παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.