Χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά, σπάσιμο του πανίσχυρου μονοπωλίου στον ηλεκτρισμό, που μπορεί να γίνει μέσω της πώλησης της μικρής ΔΕΗ, και άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, διαμηνύουν πηγές των θεσμών, μεγαλώνοντας έτσι τον λογαριασμό των μεταρρυθμίσεων που καλείται να αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως το τελευταίο κάστρο των ενεργειακών μονοπωλίων πανευρωπαϊκά μαζί με τη Βουλγαρία, πηγές του Brussels Group επιμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να συμπεριληφθούν στην τελική λίστα της συμφωνίας όλα εκείνα που η ελληνική πλευρά, διά του υπουργού Π. Λαφαζάνη, έχει αποκηρύξει ως αδιαπραγμάτευτα.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ. Στα πιο καυτά θέματα απ’ αυτά που επανέρχονται στο προσκήνιο ξεχωρίζουν η ιδιωτικοποίηση της ιερής αγελάδας των ΔΕΚΟ, της ΔΕΗ (που ελέγχει το 99% της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος), η πώληση του ΑΔΜΗΕ –θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα –ώστε να διευκολυνθεί στην πράξη η πρόσβαση τρίτων, και το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ στο φυσικό αέριο.

Στις συνθήκες του παζαριού και του συνεχούς γράψε – σβήσε, όπου καταρτίζεται η συμφωνία, μένει να φανεί ποια τελικά από τα παραπάνω θα συμπεριληφθούν. Αν για παράδειγμα η κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ γίνει μέσω της επαναφοράς του σχεδίου πώλησης της μικρής ΔΕΗ, όπως πιέζουν οι θεσμοί, ή μέσω του πιο ήπιου μέτρου των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος, υπέρ του οποίου τάχθηκε πρόσφατα ο Γ. Βαρουφάκης.

ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. Αναπόσπαστο ωστόσο κομμάτι της συμφωνίας θα αποτελούν και μέτρα περιορισμού των ενεργειακών μονοπωλίων στην Ελλάδα, όπως λέει πηγή του Brussels Group, υπενθυμίζοντας τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε προ ημερών η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, καλώντας την Αθήνα να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις κοινοτικές οδηγίες.
«Το πρόβλημα είναι ότι όταν στην Ευρώπη η κουβέντα έρχεται στα ενεργειακά», λέει ο συνομιλητής μας, «η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία περιγράφονται ως συνώνυμες των μονοπωλίων και κράτη case study για το πώς κατορθώνουν επί χρόνια να κρατούν κλειστό τον ανταγωνισμό εις βάρος των καταναλωτών».

Εκεί που διαφέρουν οι δύο χώρες είναι ότι ενώ η Σόφια πορεύεται πλέον με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, η Αθήνα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακολουθεί έναν δικό της, όλο και πιο «απρόβλεπτο» δρόμο.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ. Τελευταία, μάλιστα, και ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σέφκοβιτς περιοδεύει στις 29 χώρες – μέλη για την προώθηση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια «αποκομμένη ενεργειακή νησίδα» με ανοίγματα αμφίβολου αποτελέσματος προς τη Ρωσία και σθεναρή αντίσταση στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Πρώτη και καλύτερη, η περίπτωση της ΔΕΗ για την οποία οι Βρυξέλλες, συνεχίζουν να επιμένουν στο σχέδιο δημιουργίας της μικρής ΔΕΗ ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για να σπάσει το μονοπώλιό της στον ηλεκτρισμό ώστε να μειωθούν και οι τιμές στη βιομηχανία.

Σχολιάζοντας την κατηγορηματική αντίθεση Λαφαζάνη, στελέχη που γνωρίζουν την πορεία των συνομιλιών στο Brussels Group απαντούν με νόημα «άλλο οι δημόσιες δηλώσεις υπουργών και άλλο αυτά τα οποία θα συμπεριληφθούν τελικά στη συμφωνία, ας μην προτρέχουμε».