Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 23 εκατομμύρια Ιταλοί για την εκλογή 7 περιφερειακών συμβουλίων και 742 δημοτικών συμβουλίων.

«Η ψήφος αυτή έχει τοπικό χαρακτήρα, οι Ιταλοί δεν καλούνται να επιδοκιμάσουν το έργο μου», δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σπάζοντας την καθιερωμένη σιωπή που πρέπει να τηρείται την ημέρα πριν από τις εκλογές.

Σε παρόμοιου ύφους δήλωση προχώρησε και ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, γράφοντας στο internet ότι "όποιος δεν πάει να ψηφίσει πρέπει να θεωρείται συνένοχος της εισβολής των μεταναστών".

Οι κάλπες στήθηκαν στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μπάρι, τη Φλωρεντία, τη Γένοβα, τη Βενετία, την Περούτζια, την Ανκόνα και τη Νάπολη. Η κεντροαριστερά έχει πολλές πιθανότητες να υπερισχύσει στην Τοσκάνη (Φλωρεντία), στην Απουλία (Μπάρι), στην Ανκόνα (Μάρκε) και στην Περούτζια (Ούμπρια).

Πάντως, μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στην Καμπανία (με πρωτεύουσα τη Νάπολη), όπου ο απερχόμενος κεντροδεξιός περιφερειάρχης, Στέφανο Καλντόρο, επιχειρεί να επανεκλεγεί, με αντίπαλο τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς, Βιντσέντο Ντε Λούκα.

Η επιλογή του Ντε Λούκα, από μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι, προκάλεσε σημαντικές αμφισβητήσεις, διότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος και πρώην δήμαρχος της πόλης Σαλέρνο, έχει καταδικασθεί από την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη για κατάχρηση εξουσίας και πρέπει να αντιμετωπίσει δίκη για υπεξαίρεση.

Στο Βένετο, παράλληλα, τις περισσότερες πιθανότητες εκλογικής επικράτησης συγκεντρώνει ο απερχόμενος περιφερειάρης, Λούκα Τζάια, της Λέγκα του Βορρά.

Σημειώνεται ότι, εφόσον η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην Καβαλιέρε λάβει, συνολικά, λιγότερες ψήφους από τη Λέγκα του Βορρά, είναι σαφές ότι ο γραμματέας της, Ματτέο Σαλβίνι, θα διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης.

Σε ό,τι αφορά το κίνημα Πέντε Αστέρων, του Μπέππε Γκρίλλο, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικές ελπίδες να εκλέξει περιφερειάρχη, αλλά τα στελέχη του κάνουν σαφές ότι θέλουν να διατηρήσουν, κατά μέσο όρο, τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014, στις οποίες η πολιτική αυτή δύναμη έλαβε το 21,1% των ψήφων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από