Δίωρη συνάντηση είχαν το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα πλησιάζει σε συμφωνία με τους δανειστές της, ενώ μετά τη θύελλα για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για τη θέση της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, φαίνεται πως προσανατολίζονται σε αναθεώρηση της απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σέβεται την επιλογή Βαρουφάκη, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μέρος της κυβέρνησης, τον κάλεσε να το ξανασκεφτεί.

Δεν αποκλείεται το βάρος της εξέλιξης να μετατεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην ίδια την κ. Παναρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών πέρασε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σχετικά με την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, οι εσωτερικές αντιδράσεις κορυφώθηκαν με κείμενο που υπέγραψαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος και η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου- το οποίο ζητούσε ανάκληση του διορισμού της.

Το σύντομο κείμενο ανέφερε:

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.» το κείμενο υπογράφεται μέχρι στιγμής από 43 βουλευτές, μεταξύ των οποίων από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Φίλη και Θανάση Πετράκο και την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου:

Αναλυτικά, το κείμενο υπογράφουν οι:

Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου- Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Νίκος Φίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Κουρουμπλής: «Να μην έχουμε εμμονές»

«Δεν πρέπει να έχουμε εμμονές», δήλωσε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφορικά με την επιλογή της Έλενας Παναρίτη.

Ο κ. Κουρουμπλής προσέθεσε ότι για κάθε άνθρωπο θα πρέπει να έχουμε και τη δυνατότητα της υπέρβασης, αν κριθεί σε μια δεδομένη στιγμή ότι μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα.

Ανέφερε πως το πρόβλημα που προέκυψε με την κ. Παναρίτη δεν είναι το μείζον, καθώς είμαστε σε κρίσιμο σημείο στην διαπραγμάτευση και το ενδιαφέρον μας πρέπει σε αυτό το μέτωπο.

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση Βαρουφάκη για τον διορισμό της Ε. Παναρίτη στο ΔΝΤ, κυκλοφόρησαν φήμες για παραίτηση του υπουργού τις οποίες όμως ο ίδιος διέψευσε μεδύο tweet.

«Φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε σχετική ανάρτηση που έκανε την Κυριακή στο Twitter, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες περί παραίτησής του.

Η ανάρτηση έχει ως εξής: «Rumours of my impending resignation are (for the umpteenth time) grossly premature…». Σε σχόλιο χρήστη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στη συνέχεια: «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί. Τζ. Μ. Κέινς (μεσοπρόθεσμα αυτοί που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικας έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών»).