Στο σφυροκόπημα που δέχθηκε το κόμμα του από τις υποθέσεις διαφθοράς απέδωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τη μεγάλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, υποσχόμενος να διορθώσει την πορεία εν όψει των γενικών εκλογών, στα τέλη του 2015.

«Η διαφθορά και το σφυροκόπημα που δεχόμαστε από τα Μέσα Ενημέρωσης μάς έβλαψε» αναγνώρισε ο Ραχόι, ενώ παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτή από όλα τα στρώματα της κοινωνίας η οικονομική ανάκαμψη.

Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε στην πρώτη θέση, ωστόσο, σε σχέση με το 2011 έχασε 2,5 εκατομμύρια ψήφους.

Στις περισσότερες επαρχίες κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση, όμως, η έλλειψη αυτοδυναμίας που απολάμβανε τα προηγούμενα χρόνια (σε ορισμένες περιπτώσεις, τις προηγούμενες δεκαετίες) δεν θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κυβερνά.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο δήμοι της Μαδρίτης και της Βαλένθια (όπου η δήμαρχος δεν είχε αλλάξει από το 1991). Στη Μαδρίτη, το ΡΡ έχασε το 18% της δύναμής του (σε σχέση με τις εκλογές του 2011) και στη Βαλένθια σχεδόν 22%.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της νομοθεσίας που ψηφίστηκε επί των ημερών του για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δεσμεύθηκε να πάρει ακόμα περισσότερα μέτρα.

Υπεραμύνθηκε επίσης των επιδόσεων της κυβέρνησής του στην οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα και αν γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές δεν θα αφορούν την οικονομική πολιτική.

Στην οικονομία αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει πλέον η οικονομία, αλλά και στη μείωση της ανεργίας. «Σε λίγες μέρες που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ανεργίας Μαΐου, θα πάρουμε χαρά, όπως συνέβη και τον Απρίλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστή η μεγάλη υποχώρηση του κόμματός του στις εκλογές, ο Ραχόι δέχθηκε πιέσεις από τους λεγόμενους «βαρόνους» του ΡΡ να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του διανύει τους τελευταίους μήνες της 4ετίας. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα προχωρήσουν αλλαγές σε κομματικό επίπεδο. Ήδη, δέχεται πιέσεις να ξηλώσει την γενική γραμματέα του κόμματος, Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, η οποία μάλιστα ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Συνέστησε, πάντως, υπομονή: «Με σταδιακά βήματα το κόμμα θα πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να παρουσιάσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα στις γενικές εκλογές» αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους. Πολιτικοί παρατηρητές τοποθετούν αυτές τις αλλαγές τον Ιούλιο.

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται και η επόμενη δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου εν όψει των γενικών εκλογών, στην οποία θα αποτυπωθεί η επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος της τοπικής κάλπης.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσκόπηση Απριλίου που δημοσιεύθηκε στην El Pais, επαληθεύθηκε για μια ακόμα φορά αυτό που είναι ήδη γνωστό: ο παλαιός δικομματισμός έχει χάσει σχεδόν το 40% της δύναμής του, το ΡΡ είναι πρώτο και το PSOE δευτέρο- ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται οι νεόκοποι Podemos και Ciudadanos.