Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εφαρμόσει τάχιστα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ όσον αφορά την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία σημειώνεται ότι ο Ολάντ και η Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Πούτιν νωρίς το απόγευμα και του είπαν ότι θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα από τις τέσσερις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν στις 6 Μαΐου με στόχο να εξετάσουν πολιτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς και το θέμα της ασφάλειας στην Ουκρανία.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επίσης να επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την τήρηση της εκεχειρίας, να σταματήσει η χρήση βαρέων όπλων, να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και της υπόλοιπης Ουκρανίας.

Από το Κίεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε «εύθραυστη» την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια νέα «επιδείνωση».

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι για άλλη μια φορά εύθραυστη», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι από τις τέσσερις χώρες –Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία– θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 10 Ιουνίου για να εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διαδικασία εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου η βία στην ανατολική Ουκρανία έχει περιοριστεί σημαντικά όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Και οι δύο πλευρές αναφέρουν σχεδόν καθημερινά ότι υφίστανται μικρές απώλειες. Ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε νωρίτερα ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και έξι άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση των φιλορώσων αυτονομιστών.