Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι ορκίστηκε την Παρασκευή νέος πρόεδρος της Νιγηρίας στη διάρκεια μιας τελετής χωρίς προηγούμενο για την πρώτη οικονομική δύναμη στην Αφρική, η οποία δεν είχε δει ποτέ μέχρι τώρα έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης να κερδίζει στις εκλογές έναν απερχόμενο πρόεδρο.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Αμπούζα, η οποία ήταν διακοσμημένη με τα εθνικά χρώματα της Νιγηρίας – το πράσινο και το λευκό –, ο νέος πρόεδρος έδωσε τον όρκο δίπλα στον προκάτοχό του και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Γκούντλακ Τζόναθαν, παρουσία πολλών ξένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ειρωνεία της ιστορίας, ο Μπουχάρι είχε την ευκαιρία να σφίξει το χέρι του προέδρου τον οποίο είχε ανατρέψει με πραξικόπημα το 1983, του Σέχου Σαγκάρι, καθώς και του Ιμπραχίμ Μπαμπαγκίντα, ο οποίος τον εκδίωξε με τον ίδιο τρόπο από την εξουσία είκοσι μήνες αργότερα.

Στο επίσημο βάθρο έλαβαν θέσεις αφρικανοί πρόεδροι, όπως ο Τζέικομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής και ο Πολ Καγκάμε της Ρουάντα, και υψηλόβαθμοι ξένοι αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Ο νέος πρόεδρος ο οποίος εξελέγη στις 28 Μαρτίου και αναλαμβάνει σε ηλικία 72 ετών τα ηνία της πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής, υποσχέθηκε να «καταπιαστεί» με τις «τεράστιες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Νιγηρία και κυρίως να τιμωρήσει αυστηρά τους «τρελούς» της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει «τεράστιες προκλήσεις» είπε: «θα καταπιαστούμε μαζί τους, οι Νιγηριανοί δεν θα μετανιώσουν που μας εμπιστεύθηκαν αυτή την ευθύνη».

«Η Μπόκο Χαράμ είναι μια ομάδα ανθρώπων τρελών και χωρίς Θεό, που είναι τόσο απομακρυσμένοι από το ισλάμ όσο μπορεί κανείς να φανταστε»», είπε.

Πρόσθεσε πως θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο στρατιωτικής διοίκησης στο Μαΐντουγκούρι, τη μεγάλη πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, λέγοντας πως «η νίκη δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα διοικητικό κέντρο στην Αμπούζα», που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας.

Ο Μουχαμαντού Μπουχάρι χαρακτήρισε επίσης «εθνική ντροπή» το επίπεδο παραγωγής ηλεκτρισμού της πρώτης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στην Αφρική, οι κάτοικοι της οποίας υφίστανται επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος που μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί», διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Παρασκευή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στείλουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές στη Νιγηρία προκειμένου να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βελτιώσουν τη συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, καθώς και την επιμελητεία,.

Ο αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αμπούζα, δήλωσε ότι οι αρχικές συνομιλίες με τον Μπουχάρι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νέος νιγηριανός πρόεδρος επιθυμεί μία «στενή σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε κάθε ένδειξη ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε ένα νέο κεφάλαιο. Εξακολουθούμε να έχουμε συμβούλους εκεί… αυτό για το οποίο μιλάω θα ήταν νέοι σύμβουλοι σε περιοχές στις οποίες θα μπορούσαμε να επεκταθούμε», είπε.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Νιγηρίας στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών και της επιμελητείας καθώς και της στρατιωτικής δικαιοσύνης.