Κύμα συζητήσεων για την κουλτούρα αστυνομικής βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο έχει προκαλέσει στο Σικάγο η δημοσιοποιήση παλιότερης φωτογραφίας δύο αστυνομικών να ποζάρουν ως... κυνηγοί με «θήραμα» έναν Αφροαμερικανό στον οποίο έχουν φορέσει κέρατα ελαφιού.

Οι δύο αστυνομικοί έχουν αποπεμφθεί αλλά η φωτογραφία, ηλικίας πάνω από μία δεκαετία, δημοσιοποιηθήκε προ ημερών από το δικαστήριο που εκδικάζει αγωγή ενός από τους δύο εναντίον της απόλυσής του.

Στη φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε μεταξύ 1998 και 2003 στο αστυνομικό τμήμα του Χάρισον στο δυτικό Σικάγο, απεικονίζονται οι αστυνομικοί Τζερόμ Φίνιγκαν (αριστερά) και Τίμοθι ΜακΝτέρμοτ (δεξιά) και ένας Αφροαμερικανός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι, πρόκειται για ύποπτο που είχαν συλλάβει για κατοχή κάνναβης, αν και δεν είχαν καταγράψει τη σύλληψη.

Οι δύο αστυνομικοί κρατούν «υπερήφανα» δύο καραμπίνες και έχουν φορέσει κέρατα ελαφιού στον ξαπλωμένο στο πάτωμα Αφροαμερικανό, τον οποίο επιδεικνύουν για τον φακό.

Οι δύο τους εκείνη την περίοδο υπηρετούσαν στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (SOS), μονάδα που στη συνέχεια διαλύθηκε εξαιτίας της σωρείας παραβάσεων που είχαν διαπράξει τα μέλη της. Ο Φίνιγκαν, που ήταν ο «εγκέφαλος», είχε αποπεμφθεί εξαιτίας εκείνων των υποθέσεων και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης 12 ετών.

Η φωτογραφία έπεσε στην αντίληψη της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Σικάγο με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, το 2013. Τότε αποπέμφθηκε από την αστυνομία ο δεύτερος της φωτογραφίας, ο ΜακΝτέρμοτ.

Ο ΜακΝτέρμοτ στη συνέχεια στράφηκε νομικά εναντίον της αποπομπής του από το Σώμα, ζητώντας την επαναπρόσληψή του. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση, ο Τόμας Άλεν, αποσφράγισε τη φωτογραφία και επέτρεψε τη δημοσιοποίησή της την Τετάρτη.

Οι συνήγοροι του ΜακΝτέρμοτ είχαν ζητήσει να μην δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία, επικαλούμενοι την προστασία της ταυτότητας του εικονιζόμενου Αφροαμερικανού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από