Τι συνέβη στον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο τη 15η Ιουλίου 1990, οκτώ χρόνια προτού χριστεί Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες, 23 χρόνια προτού γίνει ο Πάπας Φραγκίσκος; Ποιο ήταν το τελευταίο πράγμα που είδε στην (αργεντίνικη, κατά πάσα πιθανότητα) τηλεόραση εκείνη την ημέρα και γιατί τον έκανε να αποφασίσει πως η TV «δεν είναι για αυτόν» –και να υποσχεθεί μάλιστα στην Παναγία πως δεν θα την ξανανοίξει ποτέ; Ισως στο μέλλον κάποιος ιστορικός ή κάποιος βιογράφος να λύσει το μυστήριο. Ο ίδιος ο Φραγκίσκος, ίσως ο δημοφιλέστερος Πάπας της σύγχρονης Ιστορίας, περιορίστηκε να αποκαλύψει στην αργεντίνικη εφημερίδα «La Voz del Pueblo» πως έχει να δει 25 χρόνια τηλεόραση. Τον σχολιασμό του δημοψηφίσματος που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην καθολική Ιρλανδία, του «ναι» που είπε το 62% των Ιρλανδών στον γάμο μεταξύ ομοφύλων, τον άφησε σε έναν αξιωματούχο του Βατικανού με λιγότερο καλλιεργημένο «ίματζ», τον υπουργό Εξωτερικών και καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

Εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Παρολίν εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι «μόνο μια ήττα των χριστιανικών αρχών, αλλά μια ήττα για την ανθρωπότητα». Και παρότι «η Εκκλησία πρέπει να λάβει υπόψη της αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε, «η οικογένεια παραμένει στο επίκεντρο και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την υπερασπιστούμε, να την προστατεύσουμε και να την προωθήσουμε». Ο Παρολίν θεωρείται πολύ στενός συνεργάτης του Φραγκίσκου –του ίδιου Φραγκίσκου που είχε εντυπωσιάσει τον πλανήτη ολόκληρο και είχε εμπνεύσει ενθουσιώδεις τίτλους στον διεθνή Τύπο το 2013 δηλώνοντας σε δημοσιογράφους: «Αν κάποιος είναι γκέι και αναζητεί τον Κύριο, ποιος είμαι εγώ να τον κρίνω;».

Δύο χρόνια αργότερα, ενόσω ο Παρολίν έκανε τις δηλώσεις που έκανε, ο Φραγκίσκος ενέπνεε άλλους τίτλους. Οπως για παράδειγμα: «Ο Πάπας ομολογεί πως δεν έχει δει ποτέ τον Μέσι να παίζει!». Διότι όταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «La Voz del Pueblo» τον ρώτησε αν είναι περισσότερο ένας «Πάπας – Μέσι» ή ένας «Πάπας – Μαστσεράνο», απάντησε πως δεν έχει ιδέα, «δεν τους έχω δει ποτέ να παίζουν», κι ας έχει δεχθεί ειδικά τον Μέσι δύο φορές στο Βατικανό. Ούτε αγώνες της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, της αργεντίνικης Σαν Λορένσο, βλέπει, απλώς ενημερώνεται για την πορεία της. Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται; ζήτησε επίσης να μάθει ο δημοσιογράφος. Ως «έναν καλό άνθρωπο που προσπάθησε να κάνει το καλό» απάντησε. Σε άλλα νέα, ο Πάπας δήλωσε επίσης πως του λείπει η ανωνυμία που του επέτρεπε να κάνει βόλτα στον δρόμο –και να μπαίνει ενίοτε σε κάποια πιτσαρία για «μια ωραία πίτσα». Το ντελίβερι δεν έχει την ίδια χάρη, επέμεινε. Αφού δεν βλέπει και τηλεόραση…