Ξαφνικά, μέσα από τη θολούρα της αμμοθύελλας εμφανίστηκε μια μπουλντόζα. Και μαζί της σήμανε η αρχή του τέλους για τη μάχη του Ραμάντι. Με έναν μαυροφορεμένο καμικάζι στο τιμόνι και θωρακισμένες πλάκες κολλημένες στο σασί, το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα κατάφερε να περάσει μέσα από τα τείχη που περιέβαλλαν το αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας. Και τότε ακριβώς ανατινάχθηκε. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν αντάξιες ενός «Mad Max».

Κύματα ενισχυμένων απορριμματοφόρων και «πειραγμένων» Humvee άρχισαν να σκάνε πάνω στο Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ. Η ειρωνεία της ιστορίας, μάλιστα, είναι πως τα Humvee αυτά κατασκευάστηκαν στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, στάλθηκαν στο Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό μετά την εισβολή και παραδόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις κατά τη μεταβίβαση του ελέγχου σε αυτές: τα κατέσχεσαν όμως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όταν κατέλαβαν τη Μοσούλη, πέρυσι τον Ιούνιο.

Στο τελευταίο στάδιο της μάχης, αφηγείται ο Τόμπι Χάρντεν στους «Κυριακάτικους Τάιμς», κάπου 30 παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα και ισάριθμοι καμικάζι ανατινάχθηκαν ανά το Ραμάντι. Οι 10 από αυτές τις εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που συγκρίθηκαν από ειδικούς με τη βομβιστική επίθεση στην Πόλη της Οκλαχόμας, που είχε στοιχίσει τη ζωή 168 Αμερικανών πριν από δύο δεκαετίες. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις περιέγραψε ως «τρομερές, γιγάντιες εκρήξεις που ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα». Πολύ σύντομα, υψώθηκαν στην πόλη οι μαύρες σημαίες του IS. Οσοι ιρακινοί στρατιώτες δεν σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν, απλώς τράπηκαν σε φυγή. Και λίγες ημέρες μετά τη νίκη αυτή, στις 21 Μαΐου, οι τζιχαντιστές κατήγαγαν και μια δεύτερη, ακόμα πιο συμβολική νίκη: κυρίευσαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία αφήνοντας τον πλανήτη να φοβάται νέα εγκλήματα εναντίον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επιβεβαιώνοντας τα πεπερασμένα όρια των συνολικά 4.100 αεροπορικών επιδρομών που έχουν πραγματοποιήσει εναντίον των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία και στο Ιράκ.

Το IS ελέγχει σήμερα τη μισή Συρία, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων πετρελαιοπηγών της καθώς και μεγάλα τμήματα του Ιράκ –το Ραμάντι βρίσκεται μόλις 110 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη. Οι τζιχαντιστές έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει άθικτα κάποια από τα αρχαία μνημεία της Παλμύρας, υποσχέθηκαν μάλιστα να μην τα πειράξουν –αλλά να καταστρέψουν τα αγάλματα, τα οποία θεωρούν ειδωλολατρικά. Ενα 24ωρο αργότερα, ωστόσο, εκτέλεσαν μέσα στο ρωμαϊκό θέατρο της αρχαίας πόλης, το οποίο προσείλκυε άλλοτε, μέχρι να ξεσπάσει η κρίση στη Συρία, περισσότερους από 150.000 επισκέπτες τον χρόνο, 20 κρατουμένους, με την κατηγορία ότι «πολεμούσαν στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ». «Με τον συμβολισμό της εκτέλεσης μέσα στο αρχαίο θέατρο», σημείωσε στη «Λιμπερασιόν» ο Ζαν-Πιερ Περέν βλέποντας στην κίνηση αυτή μία ακόμα επικοινωνιακή στρατηγική, «το Ισλαμικό Κράτος θα δώσει την εικόνα αυτού που στάθηκε ικανό να χτυπήσει την ίδια την καρδιά των αρχαίων αποικιακών δυνάμεων. Και θα προσελκύσει κατά πάσα πιθανότητα λεγεώνες νέων εθελοντών».

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι παρά τις θριαμβολογίες των τζιχαντιστών στο YouTube πως σύντομα θα βρεθούν μέσα στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη, προς το παρόν δεν έχουν περιθώρια επέκτασης των εδαφών τους: θα χρειαστεί να επικεντρώσουν όλες τους τις προσπάθειες στον έλεγχο και στη διαχείρισή τους. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Δύση θα συνεχίσει να παρακολουθεί (από μακριά) με τρόμο.

Νέα επιχείρηση

Την έναρξη μιας νέας, μεγάλης κλίμακας επιχείρησης για την ανακατάληψη των περιοχών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ανμπάρ, με τη συμμετοχή και υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτικών πολιτοφυλακών, ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση. Το IS χτύπησε πρώτο όμως, εξαπολύοντας κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας με τουλάχιστον 17 νεκρούς στρατιώτες.