Οι τελικοί του Κυπέλλου κλείνουν –στις περισσότερες χώρες –την αυλαία της αγωνιστικής περιόδου. Είναι η τελευταία παράσταση της χρονιάς και κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να κλείσει την περίοδο με τον καλύτερο τρόπο. Μπορεί ο θεσμός αυτός να μην έχει την ίδια αίγλη σε όλες τις χώρες, αλλά οδηγεί σε ένα τρόπαιο το οποίο θέλει να σηκώσει κάθε ομάδα.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ. Η πλέον φημισμένη διοργάνωση Κυπέλλου είναι στην Αγγλία, καθώς πρόκειται για τον αρχαιότερο θεσμό στο ποδόσφαιρο. Η παρουσία και μόνο στο Γουέμπλεϊ αποτελεί όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Ετσι, Αρσεναλ και Αστον Βίλα θα προσπαθήσουν αύριο να προσθέσουν έναν ακόμη τίτλο στην τροπαιοθήκη τους. Για την περσινή νικήτρια Αρσεναλ ο τίτλος θα την κάνει πολυνίκη του θεσμού, καθώς θα φθάσει τους 12, ξεπερνώντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για την Αστον Βίλα θα είναι ο όγδοος, με τον τελευταίο να είναι το 1957!

Ο πρώτος τελικός Κυπέλλου Αγγλίας διεξήχθη στις 16 Μαρτίου 1872 στο Κένινγκτον Οβάλ του Λονδίνου. Δύο χιλιάδες θεατές πλήρωσαν από ένα σελίνι για εισιτήριο για να παρακολουθήσουν τη Γουόντερερς να παίρνει τον τίτλο νικώντας 1-0 τη Ρόγιαλ Εντζινίερς. Η Γουόντερερς διαλύθηκε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Το αγγλικό Κύπελλο φημίζεται για τις εκπλήξεις του, καθώς πολύ συχνά βλέπουμε ομάδες από κατώτερες κατηγορίες να προχωρούν στη διοργάνωση πετώντας έξω ισχυρούς αντιπάλους.

ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ Vs ΒΑΣΚΩΝ. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Κύπελλο Ισπανίας, καθώς στον τελικό αναμετρώνται αύριο η Μπαρτσελόνα με την Μπιλμπάο. Είναι οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους. Η καταλανική ομάδα έχει κατακτήσει 26 φορές το Κύπελλο του Βασιλιά, ενώ οι Βάσκοι 23 (τελευταία φορά το 1984). Το ισπανικό Κύπελλο είναι επίσης ένας από τους παλαιότερους ποδοσφαιρικούς θεσμούς. Η πρώτη επίσημη διοργάνωση χρονολογείται το 1903 αλλά ο προάγγελος, κατά κάποιον τρόπο, του Κυπέλλου διοργανώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Ηταν ένα τουρνουά που διοργανώθηκε ύστερα από πρόταση του Κάρλος Παδρός, μετέπειτα προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης (τότε ονομαζόταν ΦΚ Μαδρίτης), ως εορτασμός για τη στέψη του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ’. Νικήτρια ήταν η Κλαμπ Βισκάγια (σημερινή Μπιλμπάο), αλλά η ισπανική ομοσπονδία δεν έχει αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η Μπιλμπάο ήταν πάντως επίσημα νικήτρια το 1903 καθώς νίκησε στον πρώτο τελικό τη Ρεάλ 3-2.

Η ισπανική ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει επίσης και τη διοργάνωση του 1937, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου. Διοργανώθηκε από τους Δημοκρατικούς και ονομάστηκε Κύπελλο της Ελεύθερης Ισπανίας. Νικήτρια ήταν η Λεβάντε.

ΓΑΛΛΙΚΗ «ΣΟΥΡΠΡΙΖ». Διοργάνωση των εκπλήξεων είναι και το γαλλικό Κύπελλο. Οι αγώνες είναι νοκάουτ και συνολικά δώδεκα ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών έχουν φθάσει μέχρι τον τελικό. Αυτό συμβαίνει και φέτος, καθώς η Οσέρ (ομάδα Β’ κατηγορίας) θα αντιμετωπίσει αύριο στον τελικό την πρωταθλήτρια Παρί Σεν Ζερμέν. Η πρώτη διοργάνωση ήταν το 1918. Το γαλλικό Κύπελλο πήρε το όνομα του Σαρλ Σιμόν, ενός ποδοσφαιριστή που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη ομάδα από μικρότερη κατηγορία που αγωνίστηκε σε τελικό ήταν η Σαρλεβίλ (Β’ κατηγορία) το 1936. Στον τελικό του 2000 αγωνίστηκε η Καλέ, ομάδα Δ’ κατηγορίας, ενώ το 2012 η Λυών αντιμετώπισε την Κεβιγί (Γ’ κατηγορία). Νικήτρια στην πρώτη διοργάνωση ήταν η Ολιμπίκ ντε Παντέν που νίκησε τη ΦΚ Λυών 2-0. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Μαρσέιγ, η οποία έχει δέκα τίτλους. Οσον αφορά τους φετινούς αντιπάλους, η Παρί έχει κατακτήσει οκτώ φορές τον τίτλο και η Οσέρ τέσσερις (τελευταία το 2005).

ΤΡΟΠΑΙΟ ΓΙΑ «ΑΝΤΙΟ» Ο ΚΛΟΠ. Η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Γερμανίας ήταν την περίοδο 1934-35. Τότε στον τελικό η ΦΚ Νυρεμβέργης είχε νικήσει 2-0 τη Σάλκε. Η διοργάνωση διακόπηκε το 1943 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ξανάρχισε την περίοδο 1952-53.

Στον αυριανό τελικό η Ντόρτμουντ θα αντιμετωπίσει τη Βόλφσμπουργκ. Δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Η Ντόρτμουντ έχει κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο (1965, 1989, 2012) ενώ η Βόλφσμπουργκ συμμετέχει για δεύτερη φορά σε τελικό. Η πρώτη φορά ήταν το 1995, όταν ηττήθηκε από την Γκλάντμπαχ 3-0. Η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους είναι η Μπάγερν (17).