Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ θεωρεί ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στο εσωτερικό της FIFA και ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης.

Σε δηλώσεις του μία ημέρα μετά τον σεισμό που προκάλεσαν στον κόσμο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου οι συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA στη Ζυρίχη και η απαγγελία από τις αμερικανικές αρχές κατηγοριών για διαφθορά, ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι οι φίλοι του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο θα αισθάνονται απογοητευμένοι και ότι το ποδόσφαιρο πέφτει σε ανυποληψία.

«Υπάρχει κάτι πολύ άσχημο στην καρδιά της FIFA και το διεθνές ποδόσφαιρο χρειάζεται μεταρρύθμιση, χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί», δήλωσε στο BBC TV ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, η οποία έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια επικριτική στάση κατά της λειτουργίας της FIFA.

Η Βρετανία είχε θέσει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018, η οποία ανατέθηκε στη Ρωσία.

Οι ελβετικές αρχές διεξάγουν χωριστή έρευνα για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία , καθώς και του 2022 στο Κατάρ.

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχει ανάγκη» για την αναβολή της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της FIFA, υπό το φως της έρευνας για διαφθορά, και πρόσθεσε ότι ήλθε η ώρα να διαπιστωθεί τι συμβαίνει.

«Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν κατηγορίες για διαφθορά. Χρειάζεται να διαθέσουν λίγο χρόνο, να δουν τι είναι αλήθεια και τι όχι και στη συνέχεια να λάβουν τις αποφάσεις τους, αλλά αυτήν τη στιγμή η εικόνα είναι καταστροφική. Είναι η προσωπική μου γνώμη, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να αναβάλουν την εκλογή», είπε ο Λοράν Φαμπιούς.