«Δεν θα φιμωθώ πολιτικά επειδή έγινα Πρόεδρος της Βουλής». Αυτό είναι το δόγμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το ακολουθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των θεσμικών καθηκόντων της. Το ακολουθεί πιστά και αρνείται πεισματικά –σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα –την πολιτική φίμωση, όπως η ίδια την εννοεί. Το κάνει μάλιστα εντός και εκτός του Κοινοβουλίου (από τον διορισμό των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ έως τις εξηγήσεις που ζήτησε από τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.).

Το αποτέλεσμα; Δύο γκρίζα σύννεφα έχουν σκεπάσει το πρωθυπουργικό γραφείο και το γραφείο της Προέδρου στη Βουλή. Προς το παρόν έχει αποφευχθεί η δυνατή αστραπή που θα φέρει την καταιγίδα. Ομως οι προσπάθειες να φύγει η μουντάδα και να φανεί λίγο φως προκαλούν το δηκτικό σχόλιο εκείνων που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι καλές σχέσεις, λένε, διατηρούνται μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Εστω κι αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά το «παρών» που έδωσε στην υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη, είπε ότι «με τον Πρωθυπουργό έχουμε την αδιαμφισβήτητα κοινή επιθυμία να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ» και «ελπίζω να δώσουμε τέλος στη φιλολογία που οργιάζει».

Η Ζωή σπάει κάθε προεδρικό προηγούμενο. Πρόκειται για την πρώτη πρόεδρο που δεν έχει στηρίξει επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό φάνηκε στην «αποχή» που δήλωσε –αν και παρούσα –κατά την ψήφιση του γνωστού και ως «άρθρου Κοντονή» (αφορούσε την εισαγωγή τακτικών δικαστών στα αθλητικά δικαστήρια). Καταδείχθηκε επίσης στη μη αποστολή επιστολικής ψήφου στήριξης νομοσχεδίου για την Παιδεία, όπως και στην «υπόθεση Ταγματάρχη».

Η βουλευτής της Α’ Αθηνών είναι επίσης η πρώτη Πρόεδρος που –εκτός από την Ολομέλεια –προεδρεύει και σε πέντε κοινοβουλευτικές επιτροπές: Θεσμών και Διαφάνειας, για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, ΔΕΚΟ και Κανονισμού της Βουλής. Οι δύο τελευταίες, βέβαια, ανατίθενται πάντα, βάσει του Κανονισμού, στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Την περασμένη Τετάρτη κατηγορήθηκε, ωστόσο, ότι φτιάχνει επιτροπές για να «βολέψει» τα δικά της παιδιά, όπως την Επιτροπή για την «υποστήριξη και προαγωγή του έκτακτου κοινοβουλευτικού έργου της τρέχουσας περιόδου και των αναγκών διεθνούς συνεργασίας και κοινοβουλευτικής διπλωματίας». Αυτό βέβαια είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί σε επόμενη ανάρτηση της Κοινοβουλευτικής Διαφάνειας –όπου θα φανεί εάν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής θα είναι αμειβόμενα ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στα πρώτα δείγματα γραφής της Κωνσταντοπούλου, μετά την άνοδο στην προεδρική έδρα, συμπεριλαμβάνεται η κίνησή της να διατηρήσει συνεργάτες του προκατόχου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αυτό ήταν κάτι που δεν όφειλε να πράξει και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το έκανε γιατί δεν ήθελε να γίνουν διακρίσεις στους εργαζομένους.

Οι «πρωτιές» της Ζωής δεν τελειώνουν εδώ. Είναι η πρώτη Πρόεδρος η οποία από έδρας σχολιάζει τα λεγόμενα βουλευτών ή αρχηγών της αντιπολίτευσης. Το έκαναν βέβαια και πολλοί προκάτοχοί της αλλά όχι τόσο συστηματικά και συνήθως κατέβαιναν στα βουλευτικά έδρανα –κίνηση που η Κωνσταντοπούλου έχει κάνει μόνο μία φορά. Μάλιστα η νεότερη Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν περιορίζεται στον σχολιασμό, συχνά μπαίνει και στην ουσία. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση να σημειώνονται εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ της ίδιας και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ. Της προσάπτουν ότι επιχειρεί να γίνει ο τρίτος πόλος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, σύμφωνα με υπολογισμούς έμπειρων στελεχών, εκτός από μία ομάδα 5-6 ατόμων η Κωνσταντοπούλου δεν έχει πολλούς συμπαραστάτες στην Κουμουνδούρου. Ούτε πολλές πιθανότητες για να τους αυξήσει. Τα συντροφικά πυρά από τους συναδέλφους της, εξάλλου, πληθαίνουν σε πηγαδάκια και συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής. Αλλες φορές εκτοξεύονται και δημόσια. Οπως τα «βασανιστήρια» που έθιξε ο Αλέξης Μητρόπουλος κατά την ακρόαση των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ ή τις πρόσφατες αιχμές του Γιάννη Σταθά στην Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις αναφορικά με τις μόνιμες διαδικαστικές καθυστερήσεις και το χάσιμο χρόνου από τις διαρκείς αντιπαραθέσεις.

Η Κωνσταντοπούλου έχει όμως μεγάλη απήχηση εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός Βουλής. Μολονότι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου έναν μήνα έδειξαν τη δημοφιλία εκείνης και του Γιάνη Βαρουφάκη να μειώνονται αισθητά συγκριτικά με την προεκλογική περίοδο, η Πρόεδρος της Βουλής εξακολουθεί να διατηρεί συμμάχους στην κοινωνία. Το γεγονός άλλωστε ότι επιτίθεται με μεγάλη συχνότητα στις αποκαλούμενες και ως πιο «αντιπαθείς» επαγγελματικές τάξεις (βλ. δημοσιογράφους και αστυνομικούς), κρατάει ζωντανή τη φλόγα αυτής της σχέσης.

Η ΑΠΟΣΧΙΣΗ. Υπό αυτό το σκεπτικό, εκτιμά έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, η Κωνσταντοπούλου θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αν κάποια στιγμή «αποσχιστεί» από το κόμμα, παρά να διαπρέψει εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, είναι ότι η Πρόεδρος της Βουλής με τα έως τώρα πεπραγμένα της θα μπορούσε πιο εύκολα να ηγηθεί ενός εθνικιστικοσοσιαλίζοντος φορέα «παρά να γίνει Τσίπρας στη θέση του Τσίπρα».

Στο τελευταίο μάλιστα ποντάρει και η ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος που –για την ώρα –κρατά στάση αναμονής από την πολυπόθητη από πολλούς πρόταση μομφής εναντίον της Προέδρου της Βουλής. Στη Συγγρού εκτιμούν πως προς το παρόν, η συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου κάνει κακό μόνο στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Επομένως, υποστηρίζουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης.