Αλλαγές στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εσωτερικού αναμένεται να προκαλέσει η αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ορθά τους κοινοτικούς κανόνες για τα αερολιμενικά τέλη και την εκμετάλλευση των αεροπορικών γραμμών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

΄Οπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, τα τέλη χρήσης αεροσταθμού που ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διαφέρουν (είναι χαμηλότερα) από αυτά για τις πτήσεις προς άλλους προορισμούς της ζώνης Σένγκεν.

Αυτό κατά την Κομισιόν συνιστά μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς δεν υπάρχει αντικειμενική αιτιολόγηση από άποψη κόστους για το διαφορετικό ύψος των τελών.

Η αιτιολογημένη γνώμη αφορά συγκεκριμένα τα τέλη χρήσης αεροσταθμού, τα οποία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι σήμερα 8 ευρώ για τις πτήσεις εσωτερικού και 12 ευρώ για τις πτήσεις εξωτερικού.
Με βάση την αιτιολογημένη γνώμη, η Κομισιόν ζητάει την ενοποίηση του συγκεκριμένου τέλους, ώστε όλοι οι επιβάτες να χρεώνονται εξίσου και να μην υπάρχει έκπτωση 4 ευρώ στο τέλος για τους επιβάτες εσωτερικού.

Αυτό αναμένεται να φέρει αλλαγές στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η διοίκηση του ΔΑΑ θα αναγκαστεί είτε να αυξήσει το τέλος στα εισιτήρια εσωτερικού, είτε να μειώσει το τέλος στα εισιτήρια εξωτερικού, είτε να επιλέξει τη μέση οδό (μικρή αύξηση του τέλους για το εσωτερικό με ταυτόχρονη μείωση του τέλους για τις πτήσεις εξωτερικού).

Το αίτημα της Επιτροπής εστάλη με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει της ΕΕ. Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, έχει προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για την πλήρη συμμόρφωσή της με τους σχετικούς κανόνες. Σε αντίθετη περίπτωση η Κομισιόν θα μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.