Με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα των καταχρηστικών καισαρικών τομών στην Ελλάδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη χώρα μας είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το παγκοσμίως αποδεκτό ποσοστό του 15%.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε μέχρι την 1η Μαρτίου του 2015 να ενημερώσει την Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών για τα μέτρα που πήρε για μείωση των καταχρηστικών καισαρικών.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει από τον Μάρτιο του 2013 την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών στην Ελλάδα που πραγματοποιούνται σε δημόσια (40%) και ιδιωτικά (έως 65%) νοσοκομεία χωρίς ιατρική αιτιολόγηση, με τα ελληνικά ποσοστά να είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες.

Η Επιτροπή προέτρεψε την Ελλάδα να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη και να εισαγάγει αυστηρούς έλεγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή, προκειμένου να επιτευχθούν τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ.

«Δεν αμφισβητούμε την καισαρική…»

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού με γραπτή ερώτηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των καισαρικών τομών στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Γνωρίζοντας από έρευνες ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών στα ποσοστά των καισαρικών τομών, ζητά επιπλέον να ενημερωθεί για τους λόγους των αποκλίσεων, τις δυνατότητες σύγκλισης προς το επιθυμητό 15% του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις συνέπειες των μη απαραίτητων καισαρικών στην υγεία των μητέρων, τους λόγους αύξησης των καισαρικών. Επίσης, τις δυνατότητες χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων για τη μείωση των ανωτέρω ποσοστών και δράσεις ενημέρωσης για τους κινδύνους.

«Τα ανησυχητικά αυτά ποσοστά δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την καισαρική τομή, αλλά την έλλειψη ιατρικών ενδείξεων που την καθιστούν απαραίτητη. Ζητούμε να μάθουμε αν κατέβηκαν τα ποσοστά των καταχρηστικών καισαρικών τομών, αν τηρούνται πλέον αυστηρότεροι έλεγχοι, αν οι γυναίκες είναι ενημερωμένες για τις συνέπειες των μη απαραίτητων καισαρικών τομών, αν συμμορφωνόμαστε με τους δείκτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.