Σε λίμνη μετατράπηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το λεκανοπέδιο της Αττικής από την ραγδαία καταιγίδα που εκδηλώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι. Η ένταση της βροχής ήταν τέτοια ώστε το νερό που έπεσε σε μία ώρα και μετέτρεψε δρόμους – ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας – σε χειμάρρους, κυμάνθηκε από 40 έως 60 χιλιοστά, ποσότητα που αντιστοιχεί στο μέσο ύψος βροχής που πέφτει όλο τον Μάιο.

Όπως ανέφερε στα nea.gr ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, η καταιγίδα αλλά και το χαλάζι που έπληξε περιοχές στα βόρεια της Αθήνας, προκλήθηκε από μία ανάδευση στην ατμόσφαιρα μεταξύ θερμών και υγρών αερίων μαζών, σε μικρό σχετικά ύψος από το έδαφος, και σε πιο ψυχρές αέριες μάζες σε ύψος άνω των 6 χιλιομέτρων.

Αυτή η ανάδευση είχε ως αποτέλεσμα αλλεπάλληλες ανοδικές κινήσεις των σταγόνων της βροχής μέσα στα σύννεφα, οποίες διογκώθηκαν και ψυχράνθηκαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία χαλαζιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, ο άστατος καιρός και οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή αλλά σε πιο ήπια ένταση ενώ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση το σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με θερμοκρασίες μέχρι 29 βαθμούς.

Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η τάση του καιρού δείχνει πως το καλοκαίρι… αργεί ακόμα καθώς δεν διαφαίνονται στον «ορίζοντα» θερμοκρασίες 30 και βαθμών Κελσίου.

Χαλάζι στα βόρεια προάστια

Χαλάζι έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κυρίως στην περιοχή του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές μεταξύ Κηφισιάς-Παλλήνης, αλλά και σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, ενώ σημειώθηκαν και μικρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία στο Λεκανοπέδιο. Η Πειραιώς έκλεισε για λίγη ώρα και στα δύο ρεύματα, στο τμήμα μεταξύ Πέτρου Ράλλη και Χαμοστέρνας, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Στη συνέχεια η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Την Τετάρτη, προβλήματα προκάλεσαν οι βροχές και το χαλάζι που έπεσαν σε Βοιωτία και Ηπειρο.