Υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας με τους εταίρους από τη ΝΔ τάσσεται ο Νίκος Δένδιας. Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 την Τετάρτη, θα σκεφτεί πολύ σοβαρά τι θα πράξει σε περίπτωση που η ηγεσία αποφασίσει να καταψηφίσει.

Απαντώντας, δε, στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ είναι αντιπολίτευση κι όχι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι κρατά τη ΝΔ στο 15%».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη συμφωνία, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η καθυστέρηση πια είναι τόσο εγκληματική που δεν τολμώ να πιστέψω πως θα διαρκέσει πολύ. Δεν μιλώ για πιθανότητα συμφωνίας ή ασυμφωνίας, δεν διανοούμαι ούτε καν την καθυστέρηση από εδώ και πέρα. Τώρα έρχεται η στιγμή της αλήθειας, αυτό είναι προφανές. Άλλα έλεγαν και άλλα πρέπει να κάνουν».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά για «δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ», ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Δεν είπε ακριβώς αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεται, θα πρέπει να ρωτήσετε αυτόν που είπε τη φράση. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι είναι εθνική υποχρέωση η χώρα να έχει συμφωνία. Δεν πρόκειται εμείς να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, αυτό είναι βέβαιο».

Αφήνοντας, δε, αιχμές κατά της ηγεσίας, πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ό,τι κρατάει τη ΝΔ στο 15%. Αυτό είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που πρέπει ν’ αλλάξουμε».

Ο Νίκος Δένδιας τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας, λέγοντας: «Αν η ΝΔ μπορεί να προτείνει μια άλλη λύση, εναλλακτική, χρηματοδότησης της χώρας, τότε καλώς. Εάν δεν μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της χώρας, τότε τουλάχιστον επί της αρχής η ΝΔ δεν μπορεί να καταψηφίσει.

Επί του άρθρου ή των άρθρων η ΝΔ έχει απόλυτη ελευθερία και υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και σε αυτούς που της ψήφισαν να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις της, αλλά επί της αρχής, στην ύπαρξη συμφωνίας με την Ευρώπη, πώς είναι δυνατόν να την καταψηφίσει το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα;»

«Η ΝΔ οφείλει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποφασίσει πού στέκεται το κόμμα σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα. Από εκεί και πέρα, επί της βάσης της απόφασης αυτής, της κοινοβουλευτικής εσωτερικής πλειοψηφίας, ο καθένας να σταθμίσει τη στάση του. Εμείς, τέσσερις μήνες λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ "καταστρέφεις τη χώρα". Εμείς που του τα λέμε αυτά, θα του πούμε αύριο το πρωί "τώρα, δεν ψηφίζουμε";»
Ερωτηθείς για την προσωπική του στάση στην ψηφοφορία, απάντησε: «Είναι πολύ σοβαρό θέμα αυτό, θα το σκεφτώ. Μέσα σ’ ένα κόμμα, η πλειοψηφία το δεσμεύει. Εάν η ΝΔ αποφασίσει να πάψει να είναι η ΝΔ, να πάψει να είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα και να γίνει μια μικρή ξενοφοβική παράταξη, είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω, είναι υπαρξιακό ζήτημα πάντως, δεν είναι απλό. Αλλά δεν πιστεύω με κανένα τρόπο πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα πει να μην ψηφίσουμε».

Σε ερώτηση για το μέλλον της ΝΔ, ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι γοητευτική. Εάν δεν μπορέσει ν' αλλάξει συνολικά τον τρόπο που απευθύνεται στην κοινωνία και δεν μπορέσει να κάνει την αυτοκριτική της, αλλά μένει πεισματικά προσδεδεμένη στο ότι εμείς είχαμε δίκιο, "άντε να κάναμε κανένα λάθος επικοινωνίας, αλλά όλα τ' άλλα τα κάναμε άριστα", δεν θα δούμε προκοπή. Δύσκολα θα υπάρξει μια τέτοια λογική. Για την αλλαγή ηγεσίας, εξαρτάται από τη φυσιογνωμία, εάν το κόμμα έχει μια πολύ συγκεκριμένη φυσιογνωμία, γιατί να χρειαστεί αλλαγή ηγεσίας;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από