Κάτω από άλλες συνθήκες, η αλλαγή προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ ίσως και να ήταν μια είδηση που θα περνούσε στα ψιλά αν δεν γινόταν εν κρυπτώ. Ουδείς χθες το μεσημέρι –οκτώ ημέρες μετά τη σχετική απόφαση των υπουργού Πολιτισμού και Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Νίκου Ξυδάκη και τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως –γνώριζε κάτι σχετικό.

Από τα σύννεφα έπεσαν οι συνεργάτες του Νίκου Ξυδάκη όταν ζητήσαμε επιπλέον πληροφορίες. Μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας έμαθαν τα νέα και οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ. Μέλη, δε, του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τα «ΤΑ ΝΕΑ» για την αντικατάστασή τους κι ενώ ορισμένα δήλωναν ότι δεν έχουν παραιτηθεί.

Ούτε μια ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού. Ούτε το σκεπτικό της σχεδόν ολικής αντικατάστασης του ΔΣ (πέντε από τα επτά μέλη) του οποίου η θητεία έληγε τον ερχόμενο Μάρτιο. Κι όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει επισήμως η φετινή διοργάνωση, τη Δευτέρα, με την «Πάπισσα Ιωάννα» του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Τα μέλη του νέου ΔΣ που συμμετέχουν ως είθισται αμισθί δεν θα έχουν πλήρη θητεία, αλλά θα παραμείνουν ώς τον Μάρτιο του 2016, οπότε έληγε κανονικά η θητεία του προηγούμενου ΔΣ. Πρόκειται για τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνακόπουλο (στη θέση της από καιρού παραιτηθείσας αντιπροέδρου και πρώην αντιδημάρχου επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, Ηρας Ράλλη – Βαλσαμάκη), τον αρχιμουσικό της Καμεράτα Γιώργο Πέτρου, την ηθοποιό Μάγια Λυμπεροπούλου, το πρώην στέλεχος του ΥΠΠΟ Καλλιόπη Σαρανταένα και την πανεπιστημιακό Ελένη Θεοδωράτου. Το μοναδικό μέλος που παραμένει στη θέση του είναι το επίσης πρώην στέλεχος του ΥΠΠΟ Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος, όπως βεβαίως και ο πρόεδρος Γιώργος Λούκος.

«Ηταν ημιακέφαλο το ΔΣ καθώς ορισμένα μέλη είχαν παραιτηθεί και κάποια άλλα έπρεπε να αλλάξουν. Επρεπε να προχωρήσουμε σε αντικαταστάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά» μας έλεγε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Τη δε καθυστέρηση της ανακοίνωσης αλλαγής των προσώπων –η οποία θα εκδοθεί σήμερα –απέδωσε στο γεγονός ότι δεν έχει συνέλθει ακόμη σε σώμα το νέο συμβούλιο, το οποίο ενδέχεται να συνεδριάσει πανηγυρικά στο αμφιθέατρο της οδού Μπουμπουλίνας.

«ΜΕΝΩ ΑΝΑΥΔΗ». Εκπληκτη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Σοφία Στάικου έμαθε από το τηλεφώνημά μας ότι δεν είναι μέλος πλέον του ΔΣ.

«Μένω άναυδη. Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να παραιτηθώ, παρά το γεγονός ότι είχα επανειλημμένως ρωτήσει μετά τις εκλογές τόσο τον ίδιο τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο όσο και συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ξυδάκη αν έπρεπε να κάνω κάτι τέτοιο και με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε λόγος να κάνω κάτι τέτοιο» μας έλεγε χθες. «Αν μου είχε ζητηθεί η παραίτηση, θα την είχα δώσει άμεσα, όπως έπραξα όταν μου ζητήθηκε κι από το Συμβούλιο Μουσείων. Δεν είχα λόγο όμως να παραιτηθώ a priori, καθώς δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο».

Ενημέρωση δεν είχε γίνει ούτε στον οικονομολόγο και συγγραφέα Λευτέρη Κουλιεράκη ούτε στη Μαρία Χατζηνάσιου, σύζυγο του γνωστού συνθέτη, που ωστόσο δεν σχολίασαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν τους κοινοποιήθηκαν οι εξελίξεις, δεδομένου ότι είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους ο μεν προφορικά, η δε γραπτώς.

«Παραιτήθηκα οικειοθελώς κι επειδή έπρεπε να μετακομίσω στα Χανιά, κι επειδή θεώρησα ηθικά ορθό να διευκολύνω την πολιτική Αρχή που εποπτεύει τον οργανισμό, αν και θεωρώ ότι αυτού του τύπου οι επιλογές θα πρέπει να υπερβαίνουν τα κομματικά κριτήρια» έλεγε ο Λευτέρης Κουλιεράκης.

«Παραιτήθηκα με δική μου πρωτοβουλία» λέει κι η Μαρία Χατζηνάσιου προσθέτοντας μια ακόμη παράμετρο. «Δεν είχα και πολλά να κάνω άλλωστε ως μέλος του ΔΣ. Είχαμε να συνεδριάσουμε από το καλοκαίρι. Φανταστείτε ότι τη Μαγδαληνή Μπέλλα που αντικατέστησε τον κ. Μπουντανιώτη (σ.σ. παραιτήθηκε το καλοκαίρι) δεν τη γνωρίσαμε επειδή δεν συνεδριάσαμε. Ούτε το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες πέρασε από έγκριση, έστω τυπικά. Σέβομαι και συγχαίρω τον Γιώργο Λούκο για τις επιλογές του, αλλά ήθελα να νιώσω ότι συμμετέχω».

Σε σταθερή αξία στο ΔΣ του Φεστιβάλ ωστόσο αναδεικνύεται ο Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος. «Είναι πολλά χρόνια στον χώρο, έχει εμπειρία κι είναι καλό να υπάρχει συνέχεια. Δεν μπορεί να τα αλλάζεις όλα» σχολιάζει ο Νίκος Ξυδάκης.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το νέο ΔΣ; «Πρώτα από όλα να λειτουργήσει» λέει ο αναπληρωτής υπουργός. Οσο για την άποψη του Γιώργου Πέτρου, που είναι από τα νέα μέλη; «Θέλω να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο σε έναν θεσμό που λειτουργεί άψογα, αν κι ακόμη δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου».