Οι αρχές του Σουδάν κατάσχεσαν την Κυριακή τις εκδόσεις 10 μεγάλων σε κυκλοφορία εφημερίδων, αντιδρώντας σε δημοσιεύματά τους για σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά στο Σουδάν, ανέφεραν συντάκτες των εφημερίδων και πηγή των αρχών ασφαλείας.

Οι εφημερίδες είχαν δημοσιεύσει την Κυριακή ρεπορτάζ που βασιζόταν στην ομιλία ενός ακτιβιστή ο οποίος υποστήριζε πως ο βιασμός και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο σε οχήματα που μεταφέρουν παιδιά στο σχολείο.

Οι εργαζόμενοι των εφημερίδων δήλωσαν στο Reuters ότι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα τυπογραφικά τους πιεστήρια αργά τη νύχτα της Κυριακής και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας για να κατασχέσουν ολόκληρο το τιράζ της έκδοσης της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Al-Jareeda, Ασράφ Αμπντέλ Αζίζ, οι αρχές δεν ανέφεραν κάποιον λόγο για τις κατασχέσεις.

Πηγή στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας επιβεβαίωσε την εικασία των συντακτών ότι οι κατασχέσεις συνδέονται με τη δημοσίευση του θέματος για τις σεξουαλικές επιθέσεις.

«Σήμερα διακόψαμε τη διανομή 10 εφημερίδων, επειδή χθες δημοσίευσαν ανεύθυνα θέματα για εγκλήματα παρενοχλήσεων και βιασμού», δήλωσε η πηγή από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Παράλληλα πρόσθεσε πως θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τεσσάρων εξ αυτών των εφημερίδων για αρκετές ακόμη μέρες, ενώ η κυβέρνηση ενδέχεται να ασκήσει διώξεις σε κάποιες από αυτές.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν προβεί στην κατάσχεση εκδόσεων 14 εφημερίδων.