Σχεδόν το ένα τέταρτο των ισπανικών νοικοκυριών ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2013, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INE), σε μία χώρα όπου η ανεργία παραμένει υψηλή παρά την οικονομική ανάκαμψη.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς από το 2008, αναφέρει το Ine, πέφτοντας από τα 30.045 ευρώ το 2008 στα 26.154 ευρώ το 2013.

Το μέσο εισόδημα υποχώρησε κατά 2,3% ανάμεσα στο 2012 και το 2013, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Ine.
Το 22,2% των νοικοκυριών ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2013, έναντι 20,4% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Η Ισπανία, όπως και οι γειτονικές της χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ορίζει το όριο της φτώχειας στο 60% του διάμεσου των εισοδημάτων του συνολικού πληθυσμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των νοικοκυριών που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μειώνεται στο 19,9%.

Τα νοικοκυριά που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τη φτώχεια είναι οι ξένοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα πρόσωπα που κατάγονται από μία χώρα εκτός ΕΕ, αντιπροσωπεύουν έτσι περισσότερο από το ένα δεύτερο (55,4%) των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέφερε το Ine.

Όταν διενεργήθηκε η έρευνα αυτή, "το 16,1% των ισπανικών νοικοκυριών δήλωνε πως τα φέρνει βόλτα με 'πολλή δυσκολία'. Το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο κατά 0,8 της μονάδας από εκείνο του έτους που προηγήθηκε", σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου.

Σχεδόν το 42,4% των νοικοκυριών δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα έξοδα, ελλείψει αποταμιεύσεων, το 45% δεν μπορούσε να πάει διακοπές τουλάχιστον για μία εβδομάδα τον χρόνο και το 10,2% δήλωνε ότι πλήρωσε με καθυστέρηση τους λογαριασμούς του αερίου ή του ηλεκτρικού ή ακόμη και τα στεγαστικά δάνειά του.

Η Ισπανία επανήλθε στην ανάπτυξη το 2014, με μία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,4% και η ανάκαμψη έχει αποκτήσει περισσότερη ορμή από τις αρχές του 2015. Όμως το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό –σχεδόν 24% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργοι– και αυτή η κατάσταση, μαζί με την αγανάκτηση για τη λιτότητα που επέβαλε το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), οδήγησε στην αποδοκιμασία του στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από