Φούντωσαν χθες τα σενάρια για τις συνέπειες που θα είχε η μη πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου άφηναν να εννοηθεί ότι το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν εξελίξεις που άναψαν μια σπίθα ελπίδας για πολιτική λύση σύντομα. Δεν είναι τυχαίο οτι χθες το βράδυ προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group με θέμα τις ελληνικές προτάσεις

Από το ΔΝΤ συνεχίστηκαν και χθες οι αυστηρές υποδείξεις, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ολιβιέ Μπλανσάρ να θέτει θέμα Ασφαλιστικού αλλά και απολύσεων στο Δημόσιο. «Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο και ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι» είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos». Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε σε άρθρο του στο The Project Syndicate ότι ο λόγος για τον οποίο δεν κλείνει η συμφωνία είναι πως οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερη λιτότητα, συνταγή που έχει αποδειχθεί λανθασμένη τα τελευταία πέντε χρόνια και την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Η πιθανότητα να μην πληρωθεί η πρώτη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ήταν πάντως χθες ορατή, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν τα 305 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσαν ωστόσο να βρεθούν αν η κυβέρνηση ασκήσει πίεση σε φορείς να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει ή έχει υποβάλει αίτημα στο ΔΝΤ να πακετάρει όλες τις δόσεις του Ιουνίου, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, και να τις πληρώσει στο τέλος του μήνα ώστε να κερδίσει χρόνο. «Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο» είπε.

Την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το σχετικό θέμα στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους την Παρασκευή είχε μεταδώσει το Mega και πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι οι Κανονισμοί του Ταμείου το επιτρέπουν. Ωστόσο, σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν επωφελής για τη χώρα καθώς θα έστελνε ανησυχητικά μηνύματα στις αγορές.

Ενδεχόμενη μη πληρωμή μιας δόσης του ΔΝΤ θα έχει πράγματι απρόβλεπτες συνέπειες. Ολα θα εξαρτηθούν από το πώς θα γίνει και το πώς θα αντιδράσουν οι οίκοι αξιολόγησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Καταστατικό του Ταμείου δίνει καταρχήν περιθώριο ενός μηνός στο κράτος που δεν θα πληρώσει, να συμμορφωθεί. Αν δεν γίνει τίποτα, η επικεφαλής του ενημερώνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Από κει και πέρα, σύμφωνα με την Bank of America, είναι πιθανό το EFSF να θεωρήσει ότι συνιστά πιστωτικό γεγονός και ως προς τα δικά του δάνεια (140 δισ. ευρώ) και να τα κάνει άμεσα απαιτητά. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει κατά πάσα πιθανότητα τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Οπως είπε χθες η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, η χώρα μας σε αυτή την περίπτωση θα μπει στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε, που δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν, επίσης, η Σομαλία και το Σουδάν.