Στο δεύτερο μεγαλύτερο αερομεταφορέα που επιχειρεί από το αεροδρόμιο της Αθήνας, αναδείχτηκε η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, που γιόρτασε τη Δευτέρα τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησής της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Επικοινωνίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Ιωάννα Παπαδοπούλου, από την 1η Απριλίου 2014 ως τα τέλη Μαΐου του 2015, η Ryanair θα έχει μεταφέρει συνολικά 1,8 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο στο εσωτερικό και τις 800 χιλιάδες σε πτήσεις εξωτερικού.

Η ιρλανδική εταιρεία διαθέτει συνολικά μερίδιο 15% στην αγορά της Αθήνας. Στις πτήσεις εσωτερικού το μερίδιό της προσεγγίζει το 21%, ενώ στις πτήσεις εξωτερικού το 10,3%.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πωλήσεων και Μάρκετινγκ για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κροατία κ. Τζον Αλμποράντε, στόχος της εταιρείας για το 2015 είναι να φτάσει τα 13 δρομολόγια και τα 2,4 εκατ. επιβάτες. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η παρουσία των αερογραμμών είναι σημαντική για την Ελλάδα, καθώς τονώνει τον ανταγωνισμό, δημιουργεί ζήτηση και συμπιέζει τις τιμές.

Ο κ. Αλμποράντε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ryanair να προσθέσει σύντομα και νέα δρομολόγια προς την Ελλάδα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε για άλλη μια φορά, «υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, όπως πχ οι φόροι των αεροδρομίων, για τους οποίους υπάρχει συζήτηση με την κυβέρνηση με ζητούμενο την μείωσή τους». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ακόμα θετική απάντηση από την κυβέρνηση για μείωση των τελών-φόρων», η οποία όπως είπε, «φαίνεται ότι το εξετάζει».