Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν θα ηττηθεί παρά μόνο αν αντιμετωπισθούν οι βαθιές αιτίες της ανάπτυξής της στη Συρία και στο Ιράκ, προειδοποίησε τη Δευτέρα στη Ρώμη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η στρατιωτική απάντηση είναι μια απάντηση απαραίτητη, αλλά όχι η μοναδική, εξήγησε η Μογκερίνι, στην οποία απονεμήθηκε στη Ρώμη το βραβείο του Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (ISPI) για το 2015.

Ωστόσο δεν θα καταστεί δυνατό να ηττηθεί το ΙΚ παρά μόνο εάν το Ιράκ γίνει μια σταθερή, δημοκρατική χώρα, που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες του και επίσης εάν η Συρία εισέλθει εντέλει στην οδό μιας δημοκρατικής μετάβασης και της εθνικής συμφιλίωσης, εξήγησε.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στην περιοχή αυτή θα ήταν για ορισμένους ένας τριακονταετής πόλεμος, πρόσθεσε απευθυνόμενη σε προσκεκλημένους ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, επίτιμος πρόεδρος του ISPI.

Πρόκειται για μια υπόθεση ενδιαφέρουσα, αλλά εσφαλμένη, σύμφωνα με την Μογκερίνι, η οποία επισήμανε πως αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κλάδους του ισλάμ δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος αλλά μια σύγκρουση εξουσιών με ζητούμενο την περιφερειακή ηγεμονία.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, είμαι πεπεισμένη πως η λύση δεν μπορεί παρά να είναι περιφερειακή, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από