Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε συνολικά 139 τάφους μεταναστών, στην πλειονότητά τους ομαδικοί, και ενδείξεις για βασανιστήρια σε περισσότερους από 24 καταυλισμούς όπου κρατούνταν από τους διακινητές τους πρόσφυγες και μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, 36 πτώματα που φέρεται πως ανήκαν σε πρόσφυγες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ βρέθηκαν στην επαρχία Σόνγκλα της νότιας Ταϊλάνδης.

Είκοσι έξι από τα πτώματα εντοπίστηκαν κοντά σε έναν εγκαταλελειμμένο καταυλισμό που ήταν χωμένος βαθιά στη ζούγκλα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Μαλαισία.

«Αφότου ξεκινήσαμε την έρευνά μας, τη μεγάλη έρευνά μας, δεν έχουμε βρει άλλους τάφους ή άλλους καταυλισμούς εκτός από εκείνους που έχουν ήδη αναφερθεί», δήλωσε στο Reuters ο Φούτιτσαρτ Εκάτσαν, αναπληρωτής αρχηγός της περιοχής 9 της Περιφερειακής Αστυνομίας της Ταϊλάνδης.

«Ψάχνουμε ακόμη για καταυλισμούς, αλλά νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι  στην πλευρά της Ταϊλάνδης».

Η αστυνομία της Ταϊλάνδης έχει βρει επτά καταυλισμούς εμπορίας ανθρώπων στη Χάο Κάεου, που μεταφράζεται ως «Γυάλινο δάσος», στην περιοχή Σαντάο της επαρχίας Σόνγκλα, από την 1η Μαΐου.

Πολλοί από τους καταυλισμούς βρίσκονταν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με τη Μαλαισία.

Η νότια Ταϊλάνδη και η βόρεια Μαλαισία έχουν γίνει ο κύριος διάδρομος για τους λαθρεμπόρους και τους διακινητές οι οποίοι μεταφέρουν με πλοία στη Νοτιοανατολική Ασία πρόσφυγες από τη Μιανμάρ και μετανάστες από το Μπανγκλαντές. 

Ο Φούτιτσαρτ δήλωσε πως η αστυνομία της Ταϊλάνδης είναι έτοιμη να συνδράμει τη Μαλαισία στην έρευνά της.
«Η Ταϊλάνδη είναι έτοιμη να συνδράμει τη Μαλαισία, αν η Μαλαισία ζητήσει τη βοήθειά μας», δήλωσε ο Φούτιτσαρτ.

«Αλλά η Μαλαισία δεν έχει ακόμη ζητήσει ειδική υποστήριξη από εμάς».

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μαλαισίας δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι αρχές ανακάλυψαν 139 τάφους και ενδείξεις για βασανιστήρια σε περισσότερους από 24 καταυλισμούς όπου κρατούνταν από τους διακινητές τους πρόσφυγες και μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες.

«Είναι μία πολύ λυπηρή σκηνή... Για εμάς ακόμη και ένας (τάφος) είναι κάτι πολύ σοβαρό και βρήκαμε 139», δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Μαλαισίας Χαλίντ Αμπού Μπακάρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βόρεια πολιτεία Πέρλις. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους ομολόγους μας στην Ταϊλάνδη. Θα βρούμε τους ανθρώπους που το έκαναν αυτό».

«Σοκαριστήκαμε από την απάνθρωπη συμπεριφορά», δήλωσε ο Χαλίντ ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες στους 28 εγκαταλελειμμένους καταυλισμούς που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα σύνορα με την Ταϊλάνδη, όπου βρέθηκαν οι τάφοι σε μία επιχείρηση που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου.

Χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια διακινούνται από τους λαθρεμπόρους μέσω της νότιας Ταϊλάνδης κάθε χρόνο και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινή πρακτική για αυτούς να τους κρατούν σε απομακρυσμένους καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με τη Μαλαισία μέχρις ότου καταβληθούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Προηγούμενες έρευνες του Ρόιτερς έδειξαν πως τα αιτήματα για λύτρα κυμαίνονται από 1.200 έως 1.800 δολάρια, μία περιουσία για τους φτωχούς μετανάστες που ζουν συνήθως με ένα ή δύο δολάρια τη μέρα την ημέρα.

Φωτογραφίες των καταυλισμών που έδειξε στους δημοσιογράφους η μαλαισιανή αστυνομία δείχνει στοιχειώδεις ξύλινες καλύβες που έχουν στηθεί σε ξέφωτα του δάσους.

Ο Χαλίντ δήλωσε πως στην περιοχή βρέθηκαν πυρομαχικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν βασανιστήρια, χωρίς να επεκταθεί. Κοντά σε μερικούς τάφους βρέθηκαν μεταλλικές αλυσίδες.

Είπε ότι ένας από τους τάφους βρισκόταν μόλις εκατό μέτρα ή περίπου τόσο από το σημείο όπου 26 πτώματα εντοπίστηκαν σε έναν τάφο στην επαρχία Σόνγκλα της Ταϊλάνδης στις αρχές Μαΐου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από