Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία υπέγραψαν τη Δευτέρα στη Σόφια συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία, ενός κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

Τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των τριών κρατών, υπέγραψε από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος συναντήθηκε με τον βούλγαρο Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σεμπαχατόν Οζτούρκ.

Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την ίδρυση «Κοινού Κέντρου Επαφής», που θα λειτουργεί στο μεθοριακό φυλάκιο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, κοντά στα τριεθνή σύνορα. Κύρια αρμοδιότητά του θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κλπ, με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (πχ σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς πάντως χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία της και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

«Η τριμερής αυτή συμφωνία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς κινδύνους. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας» δήλωσε, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γιάννης Πανούσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από