Η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα μπήκε τη Δευτέρα στην απόφαση με την οποία κηρύσσεται έκπτωτη η εταιρεία «Σι Λινκ Φέρρις», θυγατρική της «ΝΕΛ», από την επιδοτούμενη-άγονη γραμμή Λαύριο-Αγιος Ευστράτιος-Λήμνος.

Το πλοίο της, το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ταξιάρχης» έχει να εκτελέσει δρομολόγιο από τις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Δρίτσας εξάντλησε όλα τα περιθώρια, τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο, συνεκτίμησε τα όσα είχε αναφέρει εγγράφως στο υπόμνημά της η εταιρεία σχετικά με τη δρομολόγηση του πλοίου, έλαβε υπόψη την ομόφωνη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) που συνεδρίασε την Παρασκευή στη Νάξο και εξέτασε όλα τα δεδομένα και τις επιπτώσεις για τις νησιώτικες κοινωνίες και τους απλήρωτους ναυτικούς. 

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποκατάσταση της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του βορείου Αιγαίου και την αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας». 

Πλέον αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κάλυψη της γραμμής με το ίδιο μίσθωμα και όρους. Αν, ωστόσο, δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε θα συγκληθεί εκ νέου το ΣΑΣ, ώστε να ορίσει νέο μίσθωμα και προϋποθέσεις κάλυψης της γραμμής.

Παρά το γεγονός ότι τοπικοί φορείς της Λήμνου ζητούν την εκτέλεση του δρομολογίου από το Λαύριο, καθώς το ταξίδι διαρκεί λιγότερo κατά περίπου 10 ώρες, ακτοπλοϊκοί κύκλοι δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο να ξεκινά πλέον από τον Πειραιά, γεγονός που θα σημαίνει μετακίνηση διάρκειας 22 ωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εξυπηρέτηση της γραμμής πιθανόν θα αναλάβει η Hellenic Seaways με το πλοίο «Express Πήγασος».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε κηρύξει έκπτωτη τη «ΝΕΛ» και τη θυγατρική της «Σι Λινκ Φέρρις» από δύο άγονες γραμμές του βορείου Αιγαίου, με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων. Τις συγκεκριμένες γραμμές εκτελούσε το πλοίο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Θεόφιλος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από