«Οι Ελληνες απειλούν να μην πληρώσουν την επόμενη δόση του ΔΝΤ» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος των Financial Times, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian στο πρωτοσέλιδό του δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα προειδοποιεί ότι δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Οι δύο βρετανικές εφημερίδες επικαλούνται τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ, αρχής γενομένης από τις 5 μέχρι τις 19 Ιουνίου, είναι 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία».

Οι FT σημειώνουν ότι η προειδοποίηση του Βούτση έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάλογη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα αξιωματούχοι της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψιν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από Έλληνες αξιωματούχους, έχουν αρχίσει να αγνοούν αυτές τις «απειλές», πιστεύοντας ότι Αθήνα κάνει χρήση τους ως διαπραγματευτική τακτική. Ακόμη, επισημαίνεται πως άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι κατηφής και «πρόθυμος να αναγνωρίσει το σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες».