Πέντε νεαροί Τυνήσιοι, οι οποίοι επιχείρησαν να φτάσουν δια θαλάσσης στη Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλία, ανασύρθηκαν νεκροί σήμερα στα ανοιχτά της Τυνησίας ενώ η ακτοφυλακή της χώρας διέσωσε άλλους 49 ανθρώπους.

«Οι λιμενικοί ανέσυραν γύρω στις δύο τα ξημερώματα τα πτώματα πέντε Τυνήσιων μεταναστών, οι οποίοι πνίγηκαν, και διέσωσαν άλλους 49 στα ανοιχτά της Τεμπούλμπα», επεσήμανε ένας εκπρόσωπος της ακτοφυλακής.

«Τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μοναστίρ. Οι υπόλοιποι μετανάστες είναι καλά και βρίσκονται στην έδρα των τοπικών λιμενικών αρχών στην Τεμπούλμπα», πρόσθεσε.

Οι μετανάστες, στην πλειονότητά τους νεαροί άνδρες ηλικίας κάτω των 25 ετών, έφυγαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από την Τεμπούλμπα με δύο πλοιάρια τα οποία όμως πολύ γρήγορα άρχισαν να μπάζουν νερά.

Οι τυνησιακές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς πολλοί Αφρικανοί μετανάστες περνούν από τη Λιβύη στην Τυνησία με σκοπό να φτάσουν από εκεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, τον Μάρτιο διασώθηκαν 169 πρόσφυγες στα ανοιχτά του Ζαρζίς ενώ τον Απρίλιο εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν περισσότεροι από 300 Αφρικανοί μετανάστες.

Το 2014 περισσότεροι από 165.000 μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ιταλικά παράλια. Από τους 218.000 ανθρώπους που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2014, τουλάχιστον 3.500 πνίγηκαν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.