Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να ενωθούν στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών της νομισματικής ένωσης, υποστηρίζοντας ότι η κοινή κυριαρχία αποτελεί μια ευκαιρία και όχι μια απειλή.

Ο Ντράγκι πιέζει τις κυβερνήσεις να μην σπαταλήσουν τον χρόνο που τους «αγοράζει» η ΕΚΤ τυπώνοντας χρήμα.

Η έκκλησή του προς τις υπερχρεωμένες χώρες ήρθε μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υψηλής ανεργίας και των λιγοστών επενδύσεων.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στους συμμετέχοντες σε συνέδριο στη Ρώμη, ο Ντράγκι σημείωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα με βάση τις συστάσεις που έχει κάνει η ΕΚΤ ώστε να ολοκληρώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση.

«Η παρούσα κατάσταση στη ζώνη του ευρώ καταδεικνύει ότι η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη» πρόσθεσε σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος που που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΕΚΤ, παραδεχόμενος πάντως ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, για παράδειγμα στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης.

Ζήτησε επίσης πιο αυστηρή και πιο διαφανή τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να κλείσουν τα χάσματα που παρατηρούνται μεταξύ των χωρών-μελών όσον αφορά την απασχόληση, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Όπως είπε, οι χώρες θα πρέπει να τηρούν κοινούς κανόνες όταν εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά να ακολουθούν και μια προσέγγιση που να αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση κάθε χώρας ξεχωριστά στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «σύγκλισης της ικανότητας των οικονομιών μας να αντίστανται στα σοκ και να αναπτύσσονται μαζί».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιλήφθηκαν μόνο αφότου ξέσπασε η κρίση χρέους ότι το κυρίαρχο δικαίωμά τους να επιλέγουν τη δική τους οικονομική πολιτική θα περιοριζόταν εντός της νομισματικής ένωσης, παρατήρησε ο Ντράγκι.

Όμως η δουλειά για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας σημαίνει το μοίρασμα του ελέγχου, είπε.

«Αυτό που μπορεί να μοιάζει με απειλή είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία» υποστήριξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από